ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙΩ! – ΙΔΕΕΣ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

στις

 

Πόσες φορές σκεφτήκαμε γιατί δεν μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Αυτοπειθαρχία, έλλειψη συγκέντρωσης και εστίαση τα βασικά προβλήματα που “δέρνουν” τον σύγχρονο άνθρωπο. Βλέπουμε και θαυμάζουμε πρωτοπόρους στους χώρους του πολιτισμού, αθλητισμού ή ότι άλλο μας ενδιαφέρει. Λέμε- “Γιατί εκείνοι και όχι εγώ?”. Τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι πιθανόν φαντάζουν. Έρευνες και μελέτες γίνονται συνεχώς για να εξηγήσουν το πως ορισμένοι έχουν σούπερ δυνάμεις ή αλλιώς το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Τα πορίσματα είναι κοινά στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν αρκεί να ζητάμε, να ποντάρουμε την τύχη μας στο αόρατο σύμπαν. Αυτό κατ’ εμέ γίνεται μόνο στις ταινίες και στα παραμύθια. Άλλοτε λέμε πως ο Νόμος Δράσης και Αντίδρασης που ισχύει στην φυσική μπορεί να ισχύει και στην ζωή. Αυτό με βρίσκει πιο σύμφωνη από το να περιμένω από το αόρατο να κάνει ένα θαύμα. Τα θαύματα τα δημιουργούμε μέσω της δράσης μας. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να περνάνε τον όλο τον χρόνο τους στον καναπέ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ανώφελες ασχολίες και να προσδοκούν μια αλλαγή. Είναι απλά αστείο! Εκτός εάν δεν έχουν όντως όνειρα και βλέψεις για κάτι καλύτερο ή απλά αν έχουν στρωμένη την ζωή τους, οπότε και είναι ευτυχισμένοι. Οπότε πάω πάσο.

Για την πλειοψηφία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν εκείνοι που μάχονται κάθε μέρα τόσο για να καλυτερέψουν τις συνθήκες διαβίωσης για αυτούς και τις οικογένειες τους. Άλλοι που ξυπνάνε από τις 5 για να οργανώσουν την μέρα και τις εργασίες τους. Και άλλοι που κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα επειδή δουλεύουν πάνω στα σχέδια τους που με τόσο πάθος υπερασπίζονται. Για αυτούς έγραψα αυτό το άρθρο. Για τους μαχητές με τα λαμπερά μάτια και την φωτεινή ψυχή. Το έγραψα όμως, και για αυτούς που μπορεί να χάθηκε η λάμψη αλλά θέλουν να την ξαναζωντανέψουν. Δεν είναι κάθε μέρα Πασχαλιά, υπάρχουν μέρες που πράγματι δεν θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεββάτι, η ψυχολογική διάθεση είναι τόσο πεσμένη που δεν θέλουμε να μιλήσουμε σε κανέναν. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τέτοιες μέρες, το πρόβλημα θα ήταν αν όλες οι μέρες ήταν έτσι. Και δυστυχώς για μερίδα ανθρώπων η ζωή τους είναι συνεχώς δύσκολη και μαύρη. Αυτοί έχουν περισσότερο ανάγκη να διαβάσουν αυτό το άρθρο.

Λοιπόν, ας μπω στην ουσία. Παρακάτω αναφέρω κάποιες ιδέες που ελπίζω να βοηθήσουν:

1. Τα καράβια μου καίω: Όλοι γνωρίζουμε αυτή την έκφραση. Όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση συχνά λιγοψυχούμε. Σκεφτόμαστε μόνο τα αρνητικά, μας παίρνει από κάτω. Και όμως τότε πρέπει να δείξουμε δύναμη ψυχής. Τα καράβια μου καίω σημαίνει να κόψουμε τα δεσμά, να τα δώσουμε όλα για όλα. Να αφήσουμε πίσω την σιγουριά, τα κεκτημένα μας και να ποντάρουμε στο άγνωστο. Όταν αφήσουμε πίσω την υποτιθέμενη ασφάλεια που σε μερικές περιπτώσεις δεν μας προσφέρει τίποτα μόνο στασιμότητα, τότε θα βαδίσουμε σε μονοπάτια που δεν βαδίσαμε ποτέ. Έτσι θα μεγαλουργήσουμε, θα λύσουμε ότι μας απασχολεί. Ναι, χρειάζεται ρίσκο, αλλά χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτα. Είναι συνήθης φαινόμενο άνθρωποι που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, αφού έπαιξαν όλα για όλα μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν μεγάλοι και τρανοί. Μια έρευνα στο youtube και στο ίντερνετ θα σας πείσει. Προτείνω να αγοράσετε βιβλία ατόμων που είναι ηγέτες και πρωτοπόροι παγκοσμίως για να εμπνευστείτε και να πάρετε ιδέες. Ακόμα στο διαδίκτυο μετά από λίγη έρευνα μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα βιβλία τους.

2. Περιοριστική Σκέψη: Είμαστε ότι σκεφτόμαστε και σκεφτόμαστε ότι είμαστε. Μπέρδεμα έτσι? Έχει διατυπωθεί χιλιάδες φορές πως βλέπουμε τον κόσμο όπως είμαστε και όχι όπως πραγματικά είναι. Ας πάμε παραπέρα. Λέγεται πως εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητα μας. Κάποιες μεταφυσικές θεωρίες το πάνε παρακάτω και θεωρούν πως η πραγματικότητα είναι σχετική και βιώνουμε αυτό που βλέπουμε μέσα από τα μάτια της ψυχής, ότι ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε δεν υπάρχει καν, σαν να ζούμε σε ένα όνειρο. Δεν μπορώ να εκφράσω την γνώμη μου σε αυτό, είμαι πραγματίστρια και ρεαλίστρια συνήθως. Οπότε θα το εξηγήσω όπως το βλέπω εγώ. Περιοριστική σκέψη είναι αυτή που μας εμποδίζει να κάνουμε το πρώτο βήμα προς τους στόχους μας. Όταν αυτή καταρριφθεί οι δυνατότητες είναι άπειρες. Για αυτό ας πάψουμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος.

3. Τρόπος ζωής: Το πως ζούμε την κάθε μέρα προβλέπει το πεπρωμένο μας. Δεν είναι δα και κάποια σπουδαία ανακάλυψη. Όμως γιατί είναι τόσο δύσκολο να το εμπεδώσουμε? Όταν περνάμε τις ώρες μας κάνοντας ασχολίες που μας γεμίζουν, τότε γεμίζουμε και εμείς από ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις μας. Με όσο πιο θετικούς ανθρώπους βρισκόμαστε, τόσο καλύτερα θα νιώθουμε και θα βελτιωνόμαστε. Σκεφτείτε να σερφάρετε όλη μέρα στο ίντερνετ, μετά από μια κουραστική δουλειά που δεν σας αρέσει, γυρνώντας σπίτι με μια σύντροφο που γκρινιάζει όλη την ώρα. Ποιότητα ζωής, είναι το παν. Και δεν μιλάω για πλούτη και μεγαλεία. Φυσικά και η οικονομική ανεξαρτησία πρέπει να επιδιώκεται αλλά χωρίς την ψυχική ηρεμία όλα είναι μάταια. Συνιστώ μακριά από τοξικούς ανθρώπους, δουλειές, πιστεύω, θεωρίες, συνήθειες που προκαλούν μόνο βλάβη και κανένα θετικό αποτέλεσμα. Προσέξτε πως ζείτε την κάθε μέρα γιατί έτσι δημιουργείτε το πεπρωμένο σας.

4. journal ή πλάνο: Είναι γεγονός πως η ατζέντα μας δείχνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες μας. Δείχνει τι μας ενδιαφέρει ή τι δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε, ποιες ασχολίες θεωρούμε σημαντικές και ποιες όχι. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ψυχολόγος για να καταλάβει ένα άτομο από το κοίταγμα της ατζέντας του. Οπότε σημαντικό είναι να μελετήσετε, ναι, τον εαυτό σας και να δείτε την πραγματικότητα. Μετά, ξεκαθαρίστε, σβήστε, προσθέστε ασχολίες. Με άλλα λόγια ξανασχεδιάστε την ζωή σας. Από την εφηβεία χρησιμοποιούσα το κλασικό ημερολόγιο, μετά για πολλά χρόνια έχω μια journal. Μοιάζει με ατζέντα αλλά είναι κάτι βαθύτερο. Εκεί, μπορείτε να γράφετε στόχους και όχι απλά όνειρα, την χρησιμοποιείτε σαν έναν μικρό οδηγό ζωής. Προτείνω ο καθένας να αποκτήσει μια journal, πλέον είναι διαδομένη και στην χώρα μας. Δεν πρόκειται για ονειροπόληση, μην μπερδευόμαστε. Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως από ανθρώπους που λύνουν και δένουν παγκοσμίως, άντρες και γυναίκες.

5. Δυνατές προκλήσεις: Όσο πιο δυνατές προκλήσεις αντιμετωπίζετε τόσο πιο δυνατοί γίνεστε. Να τις κυνηγάτε, μην αποθαρρύνεστε. Είναι αλήθεια πως οι πιο σπάνιοι άνθρωποι που έμειναν στην ιστορία τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν αντιμετώπισαν καταστάσεις που εμείς οι σύγχρονοι δεν μπορούμε να φανταστούμε. Τόσο δύσκολες, επικίνδυνες, που κοινούς ανθρώπους θα τους καταρράκωναν. Αλλά για αυτό πέτυχαν ακατόρθωτα πράγματα γιατί δεν τα παρατούσαν. Επιμονή και υπομονή το κλειδί που ανοίγει ερμητικά κλεισμένες πόρτες. Το έχετε και σεις παρατηρήσει, αναπολήστε στο παρελθόν τις προσωπικές μάχες που δώσατε. Και που βρίσκεστε σήμερα. Το πιστεύατε τότε πως τα πράγματα θα είναι όπως τώρα? Δεν εκπλήσσεστε? Χαρείτε που φτάσατε ως εδώ και οραματιστείτε που μπορείτε να φτάσετε αύριο. Μην το βάζετε κάτω. Όλοι γεννηθήκαμε μαχητές. Κανείς κατά βάθος δεν είναι δειλός. Ακόμα και ένα μικρό παιδί δεν φοβάται τίποτα, φοβάται μόνο αυτά που του έμαθαν οι γονείς του.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τα πάντα αλλάζουν και θα συνεχίζουν αιωνίως. Μην μένουμε στάσιμοι, δεν είμαστε δέντρα. Αλλά ακόμα και τα δέντρα αλλάζουν, περνούν τις φάσεις της καρποφορίας και της ανάπαυλας σε συνεχή κύκλο. Βλέπετε? Δικαιολογία δεν υπάρχει! Δράση λοιπόν, και η αντίδραση θα έρθει. Αν όχι αμέσως κάποια στιγμή θα εμφανιστεί. Δουλέψτε πάνω στον εαυτό σας και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλη την κοινότητα. Τα πάντα είναι αλυσίδα και αλληλοεπηρρεάζονται, ας μην είσαι εσύ που θα σπάσεις την αλυσίδα! Δύναμη, φως, ελπίδα!

 

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s