Ο ΤΕΤΡΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

στις

Ο ΤΕΤΡΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Όταν συζητάμε για τις σχέσεις δεν εννοούμε μόνο τις αισθηματικές. Αν και οι περισσότεροι όταν αναφέρονται για αυτές εννοούν τον/την σύντροφο που έχουν στη ζωή τους. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σχέσεις μπορεί να είναι οικογενειακές, φιλικές, κοινωνικές, και τέλος όντως αισθηματικές. Σε αυτό το ποστ θα αναφερθώ στο γενικό πλαίσιο της εννοιολογικής τους σημασίας.

Για να είμαστε καλά, η πλειοψηφία του κόσμου ζητά την επικοινωνία με τους γύρω. Στις στιγμές που περνάμε με τους άλλους, το κυριότερο που ζητάμε είναι να νιώθουμε την ένταξη μας σε ένα κοινωνικό σύνολο. Είτε αυτό πρόκειται για την οικογένεια, την παρέα, τους συναδέλφους ή τον/την σύντροφο μας, η ανάγκη παραμένει η ίδια. Είναι κοινότυπο, αλλά θα υπενθυμίσω πως ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν. Θα μου πείτε βέβαια, υπάρχουν και οι…. Ερημίτες, αλλά δεν θα αναφερθώ επί τούτου σε αυτό το ποστ.

Διαβάζοντας έρευνες και μελέτες για το πως να είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι μέσα από αυτές τις συναναστροφές, κατέληξα στα εξής συμπεράσματα:

1ος Κανόνας: Θα αρχίσω από τα δύσκολα…Συγχώρεστε αυτούς που σας πλήγωσαν ή έβλαψαν. Πιθανόν, υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να το κάνουν. Μην ξεχνάτε, όσο πιο άξιος είναι ένας άνθρωπος τόσο περισσότερους εχθρούς έχει, ή ας το πω καλύτερα ανταγωνιστές. Όμως, ο καθένας μας τραβάει τον δρόμο του, ο οποίος είναι τελείως διαφορετικός από του άλλου. Εσείς μπορεί να το έχετε ήδη καταλάβει, παραταύτα κάποιοι έχουν χάσει τον δικό τους και προσπαθούν να ανταγωνιστούν με σκοτεινά μέσα. Δεν πειράζει, ας κοιτάξουμε τον εαυτό μας και ας μην ασχολούμαστε με μικρότητες. Διαφορετικά, αυτό δεν θα βγάλει πουθενά. Όταν οι άνθρωποι μας απογοητεύουν κρατάμε ψηλά το κεφάλι και συνεχίζουμε. Μην το ξεχνάτε ποτέ

2ος Κανόνας: Αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους. Και εδώ δυστυχώς ένα από τα δύσκολα βήματα που καλό είναι να κάνουμε. Σαφώς, υπάρχουν περιπτώσεις που τοξικοί άνθρωποι βρίσκονται μέσα σε οικογένειες, φιλίες και ερωτικές σχέσεις. Εδώ, είναι δίκοπο μαχαίρι μιας που είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε την επικοινωνία μαζί τους. Από την άλλη, στην περίπτωση που μπορούμε να τους αποφύγουμε αυτό θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την ψυχική μας υγεία. Άνθρωποι που δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα, ούτε λίγη χαρά δεν βρίσκω το νόημα να υπάρχουν στην καθημερινότητα μας. Πόσο μάλλον, αν με την συμπεριφορά τους δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχει ο καθένας μας.

3ος Κανόνας: Ο χρόνος είναι ότι πολυτιμότερο μπορείς να δώσεις στους γύρω σου. Βρες χρόνο για την οικογένεια σου, τους πραγματικούς φίλους, τον/την σύντροφο σας. Προσπαθήστε να τον περάσετε ποιοτικά μαζί τους κάνοντας όμορφα πράγματα, και όχι απλά βλέποντας τις ειδήσεις ή κουτσομπολεύοντας. Για όσους ενδιαφερόμαστε πραγματικά, είναι θετικό να δημιουργούμε στιγμές με ωραίες αναμνήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα για αυτό! Άλλωστε δεν την έχουν όλοι αυτήν την πολυτέλεια. Ακόμα και μια μικρή εκδρομή με τα ποδήλατα σε κάποιο κοντινό πάρκο, ή δάσος, ένα Κυριακάτικο πρωί, θα δώσει άλλη πνοή στη ζωή σας. Προσπαθήστε να εφεύρετε μικρές, χαρούμενες περιπέτειες, αν όχι σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

4ος Κανόνας: Στις μέρες μας έχει χαθεί η συμπόνοια, η θετικότητα, η αισιοδοξία και ο αλτρουισμός. Δεν ακούγεται ωραίο, αλλά οι περισσότεροι έχουν γίνει ατομιστές και εγωιστές, παρτάκηδες με άλλα λόγια. Σκέφτονται συνεχώς πως θα πάρουν χωρίς να δώσουν. Και αυτό είναι ένα τραγικό λάθος με συνέπειες που βλέπουμε στην κοινωνία ολοφάνερα. Οι άνθρωποι πρέπει να ξαναμάθουν να δίνουν ότι και όσο μπορούν. Σχέσεις που στηρίζονται στα σαθρά θεμέλια του συμφέροντος, γρήγορα θα γκρεμιστούν. Τα θεμέλια πρέπει να είναι γερά και χτισμένα με καλοσύνη για να μπορούν να στέκουν αγέρωχα τα σπίτια. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, όσο μικρή και να είναι. Οι άνθρωποι δεν είναι χαζοί, καταλαβαίνουν πότε κάποιος νοιάζεται για αυτούς. Οπότε, δώστε, μην λυπάστε, όσο μπορείτε. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα κάνετε και στον εαυτό σας, γιατί μόνο έτσι θα νιώσετε πλήρης και ευτυχισμένοι.

«Από κανέναν δεν αγαπιέται, αυτός που δεν αγαπάει κανέναν»

~Δημόκριτος

Τα παραπάνω δεν είναι πολύπλοκες αρχές. Είναι πράγματα που όλοι κατά βάθος γνωρίζουμε, αλλά πολλές φορές δεν πράττουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσπάθεια από την πλευρά μας, προσπάθεια να δούμε τον διπλανό μας όπως θα βλέπαμε τον εαυτό μας. Όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση, αργά ή γρήγορα ότι κάνουμε το βρίσκουμε μπροστά μας. Δώστε αγάπη για να πάρετε αγάπη, και αν στο τέλος δεν την λάβατε, μπορείτε να αποχωρήσετε με αξιοπρέπεια. Δεν χάθηκε και ο κόσμος! Όσο υπάρχουν άνθρωποι κανείς ποτέ δεν θα είναι μόνος του…..

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s