ΕΞΥΠΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΣΟΥ!

στις

Ο κόσμος μας σήμερα έχει ανάγκη από ανθρώπους που ξεχωρίζουν στον επαγγελματικό τομέα. Χρειάζεται ηγέτες, καινοτόμους και πρωτοπόρους που βάζουν θεμέλια με τις πράξεις τους και αλλάζουν τους κανόνες. Όταν ήμασταν μικροί, όλοι ονειρευόμασταν ότι θα γινόμασταν κάτι σπουδαίο που θα άφηνε το σημάδι μας στην ιστορία. Μερικοί το πέτυχαν, άλλοι όχι. Παρόλα αυτά, ο καθένας μπορεί να δώσει μαθήματα ζωής και επιτυχίας στον τομέα που εργάζεται ανεξαρτήτως θέσης. Είτε είναι δάσκαλος, καλλιτέχνης, οδοκαθαριστής ή ηγετικό στέλεχος σε πολυεθνική, μπορεί να παράγει πιο έξυπνα έργο και να αναδειχτεί μέσα από αυτό. Πλέον, μπορούμε να έχουμε στην κατοχή μας πλήθος βιβλίων, αυτογραφιών ή μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέσω του ίντερνετ ιστορίες ανθρώπων που μεγαλουργούν στην εργασία τους ενώ ξεκίνησαν από το μηδέν.

 

Ας μιλήσουμε για τους κανόνες που μπορούν να σε φέρουν στην κορυφή. Ότι δίνουμε στη ζωή αυτό παίρνουμε πίσω. Όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Το μεγαλύτερο ψέμα είναι πως μπορείς να πετύχεις χωρίς σκληρή δουλειά. Χωρίς θυσίες, πειθαρχία και στρατηγική δεν θα πας πολύ μακριά. Όμως η σκληρή  εργασία δεν σημαίνει ατέλειωτες ώρες στο γραφείο ενώ παραμερίζεις την προσωπική ζωή.  Εδώ έρχεται ο κανόνας της έξυπνης εργασίας που σημαίνει να παράγεις περισσότερο και καλύτερης ποιότητας έργο σε λιγότερο χρόνο. Υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με την υψηλή επίδοση στην εργασία. Αυτές εξηγούν πως η σωστή διαχείριση χρόνου, η συγκέντρωση στο έργο, η οργάνωση των εργασιών σε ομάδες & τα μικρά διαλείμματα μπορούν να αλλάξουν τόσο την παραγωγικότητα όσο και τη δημιουργικότητα.

Πως γίνεται να είμαστε πιο δημιουργικοί; Αυτό σίγουρα δεν γίνεται με τη βοήθεια της τύχης, Παρατήρησε, πότε σου έρχονται οι καλύτερες ιδέες;  Πάντως σπάνια στο χώρο εργασίας. Ο νους χρειάζεται χώρο και χρόνο για να απλωθεί, να παράξει και να δημιουργήσει. Μελέτες έδειξαν πως ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχουμε είναι να χαλαρώσουμε, να διασκεδάζουμε, να κάνουμε δραστηριότητες τόσο μόνοι μας όσο και με άλλα άτομα. Μια βόλτα στην εξοχή, μια βραδιά εξόδου σε ένα θέατρο ή συναυλία, η ενασχόληση με ένα ήπιο άθλημα ή ακόμα και μια οικογενειακή συγκέντρωση για φαγητό μπορούν να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου μας. Βέβαια, σημαντικό είναι για να υπάρχει απόδοση στη δουλειά, το περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να συμβάλλει επίσης. Έτσι, όταν υπάρχει διάθεση για ομαδικότητα και συνεργασία, τότε υπάρχει ένα κλίμα χαράς και υψηλής παραγωγικότητας.

Ένα από τα μυστικά μιας επιτυχημένης καριέρας είναι να φέρεσαι με προσωπική ευθύνη στον τομέα όπου εργάζεσαι όποιος και αν είναι αυτός. Από τα πιο χαμηλά κλιμάκια μέχρι τα υψηλότερα, το να συμπεριφέρεσαι και να πράττεις σαν να είναι η δική σου επιχείρηση με ενδιαφέρον και σεβασμό θα σε κάνει να ανεβείς ψηλά σύντομα. Κάθε εργοδότης χρειάζεται ανθρώπους που συνεχώς μαθαίνουν και εξελίσσονται. Εάν θέλεις να παραμείνεις αναντικατάστατος τότε επένδυσε στην εκπαίδευση σου. Υπάρχουν πολλά βιβλία, διαδικτυακά μαθήματα, σεμινάρια και μέντορες που θα βοηθήσουν στην επαγγελματική σου εξέλιξη και κατά συνέπεια στην προσωπική σου μεταμόρφωση. Το ίδιο αφορά και για  τους ελεύθερος επαγγελματίες ή επιχειρηματίες. Η αγορά είναι ένας βάρβαρος τόπος με τεράστιο ανταγωνισμό εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και του ίντερνετ. Ότι μένει στάσιμο αργά ή γρήγορα πεθαίνει.

Συμπέρασμα: Η εργασία δίνει νόημα στη ζωή μας. Δεν πρόκειται μόνο για την οικονομική ανταμοιβή. Αυτή έρχεται ως φυσική εξέλιξη από την παραγωγή του έργου μας. Όσο πιο πολύ παράγεις, προσφέρεις και χρησιμοποιείς ωφέλιμα τον χρόνο σου τόσο πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα θα έχεις. Αυτά είναι μεταξύ άλλων μια συναισθηματική φόρτιση, υψηλή ενέργεια, θετική διάθεση και αυτοσεβασμός. Όμως, δουλεύω για να ζω και όχι ζω για να δουλεύω. Το ρητό αυτό έρχεται να μας υποδείξει πως όλα πρέπει να έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να βάλουμε τα όρια μας στο χρόνο που είμαστε διατεθειμένοι να εργαζόμαστε, καθώς και σε κάθε όρο συνεργασίας. Όταν σκεφτόμαστε έξυπνα τότε εργαζόμαστε έξυπνα. Και δεν υπάρχει αντίστροφος νόμος σε αυτόν τον κανόνα.

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s