ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΕΠΟΧΕΣ

στις

img_7202-1300x866

Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των κύκλων της ζωής μας και των 4 εποχών; Σίγουρα ναι! Αυτό μπορεί  να βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών που βιώνουμε και να εξηγήσει την ψυχολογική μας διάθεση.

Ο ρυθμός της ζωής μας μοιάζει με τον κύκλο που κάνουν οι 4 εποχές. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια τόσο των εποχών όσο και σε μακροχρόνια κλίμακα όπου διαγράφονται οι φάσεις της γέννησης έως των γηρατιών. Η επιστήμη που μελετά το πως ανταποκρίνονται οι άνθρωποι μέσα στους συνεχείς κύκλους ονομάζεται χρονοβιολογία και οι ρυθμοί καθορίζουν το βιολογικό μας ρολόι. Σε αυτό το άρθρο όμως θα αναφερθώ με μια πιο φιλοσοφική άποψη και όχι με πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες.

Οι κύκλοι των εποχών συγκριτικά με τους κύκλους της ζωής σε ετήσια βάση και πως επηρρεάζουν την ζωή μας

  • Άνοιξη: Η εποχή της αναγέννησης και της ανθοφορίας. Το ίδιο συμβαίνει στην ψυχολογία μας, θέλουμε να κάνουμε νέα αρχή στη ζωή μας, να δημιουργήσουμε, έχουμε έμπνευση και παραγωγικότητα. Ο καιρός για να ερωτευτούμε ή να αναζητήσουμε νέο σύντροφο, να βγούμε έξω, να απολαύσουμε τη φύση και τις μυρωδιές της. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ξυπνήσουμε τη διάνοια μας και να παράγουμε έργο μέσα από αστείρευτη ενέργεια.
  • Καλοκαίρι: Η εποχή της καρποφορίας και της συγκομιδής. Είναι το παιχνίδι, η ξεκούραση και οι διακοπές που την κάνουν αγαπημένοι εποχή για τους περισσότερους (σύμφωνα με τις στατιστικές το 43%).  Η ψυχολογία μας συνεχίζει να ανεβαίνει λόγω των καιρικών συνθηκών που προάγουν τις εξορμήσεις στη θάλασσα, τη χαλάρωση στην παραλία και το ατέλειωτο παιχνίδι τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δρέψουμε τους κόπους των προσπάθειων μας.
  • Φθινόπωρο: Η εποχή της ήπιας αποσύνθεσης και της θλίψης. Η μετάβαση από την ανεμελιά στην μελαγχολία κρύβει πλούτο μέσα της. Με τα πρωτοβρόχια η διάθεση αλλάζει, προτιμάμε τη θαλπωρή του σπιτιού και γινόμαστε εσωστρεφής. Ότι σπείραμε θα θερίσουμε ή αλλιώς η  γνωστή ιστορία του τζίτζικα με τον μέρμυγκα. Μετά τη χαλάρωση, έρχεται ένα ήπιο τέλος των όσων ζήσαμε το καλοκαίρι και αρχίζει η ενδοσκόπηση.
  • Χειμώνας: Η εποχή του «θανάτου» και της ανασυγκρότησης. Όπως η φύση κοιμάται, αφήνεται σε ένα ήρεμο θάνατο, η ψυχολογία μας πέφτει σταδιακά. Προτιμάμε να μένουμε σπίτι, να απολαμβάνουμε τη θέα του χιονιού και τη φωτιά γύρω από το τζάκι. Αυτός όμως είναι ένας περαστικός «θάνατος» που μας ωθεί σε μια εσωτερική ανασυγκρότηση. Είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε τις σκέψεις σε τάξη, να σχεδιάσουμε και να ξεκουραστούμε.

Οι κύκλοι των εποχών συγκριτικά με τους κύκλους της ζωής σε χρόνια βάση και πως επηρρεάζουν την ψυχολογία μας

  • Άνοιξη: Η γέννηση του ανθρώπου. Ένα μωρό έρχεται στον κόσμο, με το που ανοίγει τα μάτια του βλέπει ένα περιβάλλον άγνωστο, δεν έχει δυνατότητες να αντιδράσει παρά με το γέλιο ή το κλάμα. Όσο μεγαλώνει μαθαίνει, από τις πρώτες λέξεις ωσότου φτάσει στην εφηβεία. Η ζωή είναι ανέμελη, αλλά οι πρώτες βάσεις χτίζονται για τη μετέπειτα πορεία του. Ο κύκλος ανοίγει.
  • Καλοκαίρι: Η ανάπτυξη του ανθρώπου. Από τη νεότητα έως τη πρώιμη ενηλικίωση, η μάθηση συνεχίζεται. Πλάθονται τα πρώτα όνειρα, αρχίζει η δημιουργικότητα και παραγωγικότητα. Μέσα από το πρίσμα της αισιοδοξίας, οι καρποί γίνονται ζουμεροί έτοιμοι να τους δρέψεις. Υπάρχει χαλάρωση, αλλά ταυτόχρονα νέα πράγματα γεννιούνται.
  • Φθινόπωρο: Η ωριμότητα του ανθρώπου. Η ενηλικίωση έφτασε και η ενδοσκόπηση γίνεται έντονη. Το τι θέλει ο καθένας και πως να το πράξει γίνεται αυτοσκοπός. Όπως τα φύλλα πέφτουν και αποσυντίθονται, έτσι και κάποια όνειρα χάνονται. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, μια γλυκιά μελαγχολία για τα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Όμως, κάποια λουλούδια ανθίζουν και τώρα, αυτό σημαίνει πως υπάρχει ελπίδα.
  • Χειμώνας: Η ολοκλήρωση του ανθρώπου. Το πλήρωμα του χρόνου φτάνει για τον τελικό απολογισμό στην τρίτη ηλικία. Η φύση κοιμάται, το ίδιο ξεκουράζεται και η ψυχή. Δεν υπάρχει περιθώριο δημιουργίας από την αρχή, ο κύκλος σε λίγο κλείνει. Οι αναμνήσεις και η πείρα που αποχτήθηκαν αξίες ανεκτίμητες. Η ιστορία των γερόντων θα γίνει λίπασμα για το μυαλό των νέων, οι συμβουλές τους βιβλίο που κρύβει αμύθητες σοφίες. Ο κύκλος κλείνει.

«Η ενέργεια του μυαλού είναι η ουσία της ζωής. Η γνώση του εαυτού μας είναι η αρχή όλης της σοφίας.»    Αριστοτέλης

Οι φάσεις της ζωής μας ακολουθούν τους ρυθμούς της φύσης. Το ίδιο και οι ψυχολογικές μας εκφάνσεις, αλλάζουν είτε το θέλουμε είτε όχι. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο με αυτό τον τρόπο από την Υπέρτατη Διάνοια, άλλοι την ονομάζουν Θεό, άλλοι Σύμπαν, άλλοι Ενέργεια. Έξυπνο είναι να μάθουμε να ακολουθούμε αυτούς τους ρυθμούς ώστε να κερδίζουμε μέγιστα ωφέλη για το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα μας. Οι περισσότεροι αναζητούν την αιωνιότητα και φοβούνται το τέλος. Η φύση δεν φοβάται τον χειμώνα γιατί ξέρει πως η άνοιξη θα ξανάρθει. Και αυτό είναι τροφή για σκέψη…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s