ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ-ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

στις

colors-colours-jogger-4456-525x350

Τα συναισθήματα υπάρχουν για ένα και μόνο σκοπό: Να οδηγούν τις κινήσεις μας στη ζωή. Φανταστείτε να μην υπήρχε συναίσθημα, τότε τι αξία θα είχαν τα τραγούδια για την αγάπη ή την λύπη? Υπάρχουν για να ξυπνούν το σώμα μας να προβεί σε κάποια ενέργεια και αυτό συμβαίνει κυρίως όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο, δηλαδή κυρίως για λόγους επιβίωσης. Παρότι έχουμε γίνει πιο συναισθηματικά φιλοσοφημένοι, πάνω σε καταστάσεις πανικού ή θυμού συμπεριφερόμαστε ακόμη σαν άνθρωποι των σπηλαίων. Αυτό όμως πάλι καλά δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις γιατί εδώ έρχεται να δέσει το γλυκό η συναισθηματική νοημοσύνη.

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη? Είναι η ικανότητα να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας και των υπόλοιπων ανθρώπων. Η εξυπνάδα (IQ) με τον παραδοσιακό όρο δεν έχει καμία σχέση με την συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), και σίγουρα η επιτυχία εξαρτάται περισσότερο από την δεύτερη παρά από την πρώτη. Έρευνες έχουν δείξει πως στην εργασία ένας υψηλός δείκτης EQ προβλέπει καλύτερη απόδοση παρά ένας υψηλός δείκτης IQ.

Μπορούμε να αναπτύξουμε την EQ μας, υπάρχουν τακτικές που μπορούν να μας ωφελήσουν ώστε να συναλλασσόμαστε καλύτερα με το περιβάλλον μας, να θέτουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Ας αναλύσουμε λοιπόν παρακάτω κάποιες προσωπικές ικανότητες απαραίτητες για ένα υψηλό EQ:

  • Κοινωνική ικανότητα – Αυτό σημαίνει να μπορούμε να διατηρούμε και να δημιουργούμε κοινωνικές επαφές, όχι μόνο με αυτούς που συμπαθούμε αλλά και με εκείνους που δεν τα πάμε και τόσο καλά.

Όλοι μας θέλουμε να δημιουργούμε δεσμούς, να νιώθουμε πως ανήκουμε κάπου, να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και να βρίσκουμε ανταπόκριση. Η ικανότητα αυτή να συνάπτουμε σχέσεις απαιτεί κοινωνικές ικανότητες. Αυτές περιλαμβάνουν: Να κάνουμε πράγματα μαζί με άλλους, να διατηρούμε χαρά και θετικότητα ταυτόχρονα με υποστήριξη, αλλά και να μπορούμε να εμπιστευτούμε πολύ προσωπικά πράγματα, όπως σκέψεις και όνειρα. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε ανεπτυγμένη την παρατηρητικότητα μας, να είμαστε περίεργοι – με την καλή έννοια, να διαβάζουμε την γλώσσα του σώματος και να δείχνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε δυνατούς δεσμούς, είτε φιλικούς, ερωτικούς και οικογενειακούς.

  • Ικανότητα κινήτρων – Αυτό σημαίνει να έχουμε δυνατά κίνητρα για να πετύχουμε τους στόχους μας, μέσω έμπνευσης & προτροπής που προέρχεται εκ των έσω.

Χωρίς κίνητρα δεν μπορούμε να καταφέρουμε ποτέ τίποτε. Αθλητές, ευεργέτες, καλλιτέχνες αλλά και άνθρωποι που εργάζονται σκληρά -ότι κι αν κάνουν, στηρίζουν την ενέργεια και επιμονή τους χάρη στα κίνητρα τους. Όλοι αυτοί ξέρουν πως ακόμα και αν αποτύχουν θα σηκωθούν ξανά και την επόμενη φορά θα τα πάνε καλύτερα. Μερικοί τρόποι για να το πετύχουμε είναι οι εξής: Στηριχτείτε και στους άλλους, μόνοι μας είναι πιο δύσκολο να πετύχουμε τα όνειρα μας. Ένας έμπιστος φίλος ή ένα μέλος της οικογενείας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα μας προς το καλύτερο. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, αλλά βάλτε μεγάλους στόχους που θα σας κάνουν ευτυχισμένους. Όταν πετυχαίνουμε μικρά πράγματα σε καθημερινή βάση το ηθικό αναβαίνει το ίδιο και η ενέργεια μας. Κι αν τους δημοσιοποιήσετε ακόμα καλύτερα γιατί φαίνεται σαν στοίχημα με τον εαυτό σας και θα είναι πιο δύσκολο να κάνετε πίσω.

  • Αυτογνωσία – Αυτό σημαίνει να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι αισθανόμαστε και πως να το διαχειριστούμε, έτσι ώστε να μην γινόμαστε έρμαιο του εαυτού μας και να προκαλούμε μόνοι μας εμπόδια.

Το σημαντικότερο από όλα αυτά, ίσως είναι η αυτογνωσία για τους εξής λόγους: Είναι απαραίτητο να ακούμε το σώμα μας γιατί εκεί ζει το ένστικτο και αυτό μπορεί να μας γλυτώσει από δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά και να μας οδηγήσει σε επιτυχημένες επιλογές. Πρέπει να αφήνουμε τα συναισθήματα να κάνουν τον κύκλο τους και να είμαστε απλοί παρατηρητές, φανταστείτε να εξετάζαμε κάθε λεπτό τι και γιατί αισθανόμαστε το ένα ή το άλλο πράγμα. Σίγουρα θα τρελαινόμασταν! Επίσης, κρίσιμο είναι να ξέρουμε τι μας κάνει χαρούμενους και τι μας εξοργίζει. Κατά συνέπεια αν έχουμε αυτή τη γνώση μπορούμε να αποδεχτούμε ή να απορρίψουμε καταλλήλως τους ανθρώπους ή καταστάσεις που μας τα προκαλούν.

  • Αυτοπειθαρχία – Αυτό σημαίνει να σκεφτόμαστε πριν πράξουμε και να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας, που θα μας γλυτώσει από πολλούς μπελάδες.

Η αυτοπειθαρχία έχει να κάνει με τη δύναμη θελήσεως. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν σπαταλούμε την θέληση μας στο τι δεν πρέπει να κάνουμε σχετικά με ένα στόχο, στο τέλος της ημέρας έχουμε ξεμείνει από αυτή. Μερικοί τρόποι για να δυναμώσουμε την αυτοπειθαρχία μας είναι οι εξής: Πρώτον, να προσπαθούμε να μην σκεφτόμαστε τα προβλήματα μας και να αντικαθιστούμε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές, ενώ αναπνέουμε βαθιά. Η βαθιά αναπνοή ρυθμίζει τα συναισθήματα και ηρεμεί το σώμα όσο απλό και αν ακούγεται, ισχύει! Δεύτερον, ο έλεγχος της σκέψης είναι σημάδι δυνατού ανθρώπου, παίξτε με το μυαλό σας και γίνετε ο κυρίαρχος των σκέψεων σας. Επόμενο, ένας καλός βραδινός ύπνος έχει πολλές ευεργετικές ικανότητες για την ρύθμιση των συναισθημάτων, αλλά και η άσκηση της αυτό-συμπόνοιας δείχνει πως τι κι αν δεν τα καταφέραμε με την πρώτη δεν πειράζει, αγαπάμε τον εαυτό μας και μας δίνουμε και άλλες ευκαιρίες.

  • Συμπόνοια – Αυτό σημαίνει να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να τον κατανοούμε, και κατά συνέπεια θα είμαστε λιγότερο εγωιστές και περισσότερο ανθρώπινοι.

Συνήθως, συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θεωρούμε ότι τους αξίζει και όχι το πως αυτοί θα θέλανε και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έτσι θα πρέπει να του συμπεριφερόμαστε. Το να μπαίνουμε στη θέση του συνανθρώπου μας,να τον ακούμε και να χρησιμοποιούμε την φαντασία μας ταυτόχρονα είναι σπουδαίο προτέρημα. Όπως ανέφερα, το να μάθουμε να ακούμε τον άλλον, να κατανοούμε τι είπε και γιατί – από ποια έννοια, να μην υποβιβάζουμε τον πόνο του, αλλά να τον ενθαρρύνουμε, και τέλος το να ξέρουμε να συσχετίζουμε τα γεγονότα που του συνέβησαν με παρόμοια δικά μας είναι τα κλειδιά της συμπόνοιας.

Μερικές τελευταίες σκέψεις, είναι η απόκτηση μιας νοοτροπίας που θα επιτρέψει την αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης. Όλοι μπορούν να αποκτήσουν ένα υψηλότερο επίπεδο εάν αναλογιστούν το που βρίσκονται τώρα, πως αισθάνονται και πως μπορούν να βελτιωθούν σαν άτομα. Το να κάνουμε λάθη, είναι ανθρώπινο για αυτό χρειάζεται ελαστικότητα στις σκέψεις και πράξεις μας. Η προσμονή ότι θα τα καταφέρουμε είναι ισχυρό κίνητρο, δίχως αυτή τα αποτελέσματα θα είναι αδύναμα. Με την αυτοπαρατήρηση θα δούμε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε και με τις παρατηρήσεις ανθρώπων που εμπιστευόμαστε θα μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Ο δρόμος μπορεί να είναι δύσκολος αλλά το ταξίδι αξίζει!!!

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s