
Ο ορισμός της ευτυχίας είναι οι εμπειρίες ευχαρίστησης & σκοπού και έχουν τελείως διαφορετικές συνιστώσες για κάθε άτομο. Το πρώτο κλειδί είναι η ευχαρίστηση και αφορά τα θετικά συναισθήματα που βιώνουμε και που περιλαμβάνουν την χαρά, την αγαλλίαση και την ευφορία. Από την άλλη πλευρά, τα αρνητικά συναισθήματα αφορούν το άγχος, τον θυμό και την απογοήτευση. Έτσι, αναφορικά το μυστικό της ευτυχίας είναι να ζούμε με γνώμονα περισσότερο με θετικά συναισθήματα παρά με τα αρνητικά. Όμως, το άλλο κλειδί είναι η αίσθηση σκοπού στην ζωή μας. Αυτό συμβαίνει όταν κάνουμε κάτι αξιόλογο που μας γεμίζει και νιώθουμε πως εκπληρώνουμε τους στόχους μας. Το αντίθετο του σκοπού είναι η ματαιότητα, όταν αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που είτε μας αφήνουν αδιάφορους είτε τα κάνουμε από ανάγκη. Μερικές φορές, τα 2 αυτά στοιχεία μπορεί να συνυπάρχουν ταυτόχρονα, δηλαδή η εμπειρία και ο σκοπός να είναι αλληλένδετα και εξαρτώμενα.
Υπάρχουν κάποιοι μύθοι που οι περισσότεροι τρέφονται μέσα μας σχετικά με το αν νιώθουμε ευτυχισμένοι. Μπορεί να θεωρήσουμε πως θα είμαστε καλά αν βρούμε την τέλεια εργασία, αν κάνουμε οικογένεια ή αν αποκτήσουμε το τάδε χρηματικό ποσό. Έτσι βάζουμε όρια και εμπόδια στην επίτευξη της, παρά το ότι αυτοί οι δείκτες δεν θα πρέπει να προσδιορίζουν και να επηρεάζουν τα συναισθήματα μας. Δεν είναι δυνατόν κάποια γεγονότα, ακόμα και θαυμάσια που μας τυχαίνουν να γίνουν ορόσημο στην ψυχολογία μας και να θεωρήσουμε πως το συναίσθημα που μας προκαλούν θα κρατήσει για πάντα. Είναι το ίδιο λάθος να σκεπτόμαστε πως οι αρνητικές εμπειρίες θα διαρκέσουν για πάντα ή πως η έλλειψη συγκεκριμένων αγαθών/γεγονότων θα μας κάνουν μίζερους και δυστυχισμένους. Γενικά, μας αρέσει να αντιδρούμε έντονα όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε.
Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πως ο προϊστορικός άνθρωπος σε περίπτωση κινδύνου αντιδρούσε είτε με φόβο είτε με επίθεση. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε να αντιδρούμε και σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όταν κινδυνεύουμε ή ακόμα και όταν αγχωνόμαστε για κάτι. Έτσι λειτουργούν τα αρνητικά συναισθήματα, ενώ σε αντιπαράθεση με τα θετικά η θεωρία αλλάζει. Νιώθοντας θετικά το μυαλό μας ανοίγει, ιδέες ξεχειλίζουν, γινόμαστε παραγωγικοί και δημιουργικοί και μεταμορφωνόμαστε. Όσο προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά, πολλοί από τους τομείς στην ζωή μας αλλάζουν, όπως οι κοινωνικές & εργασιακές σχέσεις, η οικογένεια μας. Αυτό συμβάλλει επίσης στο να έχουμε δίψα για νέες εμπειρίες και γνώσεις, νέα χόμπι και ενδιαφέροντα. Η αλλαγή αυτή γίνεται σταδιακά, ίσως στην αρχή χωρίς να την καταλαβαίνουμε πολύ αλλά με το πέρασμα του χρόνου τα σημάδια της είναι φανερά.
Μερικοί τρόποι για να αυξήσουμε την αίσθηση της ευτυχίας είναι οι παρακάτω. Μπορεί να φαίνονται απλοϊκοί, αλλά έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα αν πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση:
- Νιώστε ευγνώμων για όλα αυτά που είστε και έχετε, αλλά και γενικότερα για την ίδια την ζωή. Με την ευγνωμοσύνη ωφελείται το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουμε καλύτερο ύπνο, βελτιώνουμε τις σχέσεις μας. Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να νιώθουμε ευγνώμων, από τα πιο μικρά έως και τα πιο σημαντικά, όπως η καλή υγεία μας και το βιοτικό μας επίπεδο. Το καλό είναι πως όταν βιώνουμε αυτό το συναίσθημα ταυτόχρονα μπλοκάρουμε όλα τα αρνητικά, όπως τον θυμό και την ζήλια.
- Νιώστε χαρά και ενθουσιασμό τώρα. Είναι σημαντικό να γευόμαστε τις μικρές απολαύσεις της ζωής, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα έχουν σημασία. Πολλές φορές σκεφτόμαστε συνεχώς το μέλλον και λέμε όταν συμβεί το τάδε γεγονός τότε θα νιώσω ικανοποιημένος. Αυτό είναι λάθος και μας στερεί από το να ζούμε έντονα στο ΤΩΡΑ. Το να απολαύσουμε ένα ποτήρι καλό κρασί συντροφιά με έναν καλό φίλο είναι αξία ανεκτίμητη. Όπως και το να μυρίσουμε την βρεγμένη γη μετά από μια μπόρα από το παράθυρο του σπιτιού μας, μπορεί να ξυπνήσει ξεχασμένες αναμνήσεις.
- Νιώστε συμπόνια για τον εαυτό σας και μην τον κρίνετε πολύ αυστηρά. Υπάρχουν φορές που είμαστε πιο ελαστικοί με τους άλλους, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να κρίνουμε τον εαυτό μας, τότε γινόμαστε σκληροί κριτές παραπάνω και από το κανονικό. Η αυτοτιμωρία είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί μιας που αυτό προκαλεί μεγάλο πόνο στο είναι μας. Το να φερόμαστε με αγάπη, να συγχωρούμε τα λάθη μας και να δεχόμαστε τις ατέλειες μας είναι ένα από τα μεγάλα δώρα που μπορούμε να κάνουμε σε εμάς από εμάς. Η αυτοκριτική σαφώς είναι καλό να γίνεται γιατί μας βοηθάει να βελτιωθούμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς να πληγωνόμαστε.
Κλείνοντας, να υπενθυμίσω πως για να πετύχουμε την αλλαγή που θέλουμε ώστε να νιώθουμε χαρά και ευτυχία, καλό θα ήταν να προσπαθούμε συνεχώς για αυτό και στο τέλος θα έρθει η ανταμοιβή. Η ευτυχία δεν χαρίζεται, ούτε θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα είναι όλα ρόδινα. Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις μας και να ποντάρουμε σε αυτές, παρά να επικεντρωνόμαστε στις αδυναμίες μας. Μόνο έτσι θα βιώνουμε στιγμές χαράς, σκέφτοντας και πράττοντας με όση θετικότητα διαθέτουμε!