ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟ

στις

Επιστροφή στον μινιμαλισμό

Γνωρίζετε σε βάθος τι εστί μινιμαλισμός? Ο ορισμός του προέρχεται από την αγγλική λέξη minimum, που σημαίνει ελάχιστος και χαρακτηρίζει το καλλιτεχνικό κίνημα, που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1950, κυρίως στην Αμερική. Σήμερα, μπορούμε να μιλήσουμε για τις διαστάσεις που έχει λάβει σε παγκόσμια κλίμακα –  τον συναντάμε στον κινηματογράφο, στη μουσική, στη διακόσμηση & στις τέχνες γενικότερα. Όμως σε αυτό το άρθρο θα μιλήσω για την αξία που έχει ως νέος τρόπος ζωής.

Όσο αφορά το κομμάτι της ψυχής μας, ο μινιμαλισμός μας καλεί να γίνουμε πιο αληθινοί με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Μπορούμε να βιώνουμε τον πόνο από διάφορες καταστάσεις, χωρίς όμως να τον καταπίνουμε και να ριζώνει μέσα μας.  Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος ζωής χωρίς άγχος και διαταραχές. Βασικό είναι να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να εστιάσουμε στο παρόν και τι αυτό έχει να μας προσφέρει. Μόνο έτσι μπορούμε να νιώσουμε ευτυχισμένοι και να ζήσουμε σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον μας.

Πως μπορούμε να εντάξουμε τον μινιμαλισμό στην ψυχολογία μας? Όταν κάτι μας εμποδίζει να νιώσουμε χαρά, αντί να σκεφτόμαστε συνεχώς το πρόβλημα ας σταματήσουμε για λίγες στιγμές κι ας αναπνεύσουμε βαθιά. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν χώρο αγαλίασης μέσα μας, μέσω της παραγωγής εικόνων, π.χ. αγαπημένων προσώπων, τόπων ή ακόμα & αναπαραγωγή μουσικής. Ακόμη, ένας άλλος τρόπος  είναι να ανακαλύψουμε μοτίβα των σκέψεων μας, γιατί έτσι θα καταλάβουμε πως δημιουργούνται οι συνήθειες που θέλουμε να εξαλείψουμε.Το θέμα είναι να προχωράμε μπροστά, ώστε να βιώσουμε την ελπίδα και την χαρά, αφήνοντας πίσω ότι μας «βαραίνει».

«Μπορεί να έχεις ευκαιρίες για να κατέχεις ή να χρησιμοποιείς υλικά αντικείμενα, αλλά το μυστικό της ζωής είναι να μην σου λείπουν ποτέ», Gandhi

Μερικοί τρόποι για να τον εντάξουμε στην καθημερινότητα μας είναι: 

  1. Προτιμάμε να καταναλώνουμε απλή & φυσική τροφή, αποφεύγοντας οτιδήποτε κατεργασμένο. Το να γίνουμε χορτοφάγοι ίσως θεωρηθεί ακατόρθωτο για κάποιους, αλλά πιστέψτε με είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας & κατ’ επέκταση για την ψυχή σας.
  2. Προτιμάμε να ντυνόμαστε όσο πιο απλά γίνεται. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καταργήσουμε εντελώς το προσωπικό μας στυλ, αλλά αντιθέτως να επιδιώκουμε μια λιτή & απέριττη εμφάνιση.
  3. Προτιμάμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό λιγότερα υλικά αντικείμενα. Ο χρόνος που καταναλώνουμε για να προσέχουμε & να ασχολούμαστε συνεχώς με τα αποκτήματα μας, δεν προάγει σε μια απλοποιημένη ζωή.
  4. Προτιμάμε να ζούμε καλά, χωρίς να αποσπόμαστε από πολύπλοκα προβλήματα. Μπορούμε να ξαναγίνουμε παιδιά έστω & για λίγες ώρες την ημέρα, ενώ έτσι απομονώνουμε το άγχος.

Είναι γεγονός πως η κοινωνία μας μαστίζεται από την μανία του υπερκαταναλωτισμού σε όλες του τις μορφές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την υπερβολική κατανάλωση ποτού & φαγητού, την υπέρμετρη αγορά προσωπικών αγαθών, ακόμα & την υπερβολική εκδήλωση συναισθημάτων  όπως: φόβος, άγχος, βία, ζηλοφθονία, κ.α. Για αυτό λοιπόν, είναι στο χέρι μας να μάθουμε να εκτιμούμε τις απλές χαρές της ζωής, αλλά & να αποδεσμευτούμε από την ανάγκη αγοράς οποιοδήποτε νέου προιόντος παρουσιάζεται στην tv ή στο internet. Κλείνω με το μήνυμα: Ας γίνουμε πιο αυθεντικοί όσο αφορά τις επιλογές μας & όχι μαριονέτες που κινούνται σύμφωνα με αυτούς που κρύβονται πίσω από τα νήματα!

 

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s