ΕΥΕΞΙΑ – Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠ’ ΤΟ ΠΡΩΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!

στις

photo-1414073875831-b47709631146

Υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το πρωινό ξύπνημα? Ο ερχομός της ολοκαίνουριας ημέρας, γεμάτης υποσχέσεις για δημιουργία, παραγωγικότητα & προσμονή. Σε ορισμένους πολιτισμούς η ανατολή του ήλιου θεωρείται ιερή και της προσδίδεται μεγάλη σημασία από αρχαιοτάτων χρόνων. Αιώνες πριν ο θεός Ήλιος λατρευόταν από πολλούς λαούς για τον συμβολισμό της ενέργειας που προσέδιδε, αλλά και ως σύμβολο της ίδιας της ζωής. 

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το πρωινό ξύπνημα μια δύσκολη διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται γρήγορα, άστοχα & υποχρεωτικά. Άλλοι, θεωρούνται νυχτοπούλια και αφαιρούν το εγερτήριο εντελώς από την καθημερινότητα τους, προτιμώντας να σηκωθούν από το κρεβάτι τους πριν ή ακόμα και μετά το μεσημέρι. Πόσο λάθος κάνουν!

Παρόλα αυτά, αυτό το άρθρο αφορά εκείνους που έχουν ως προτεραιότητα τους να ξυπνούν νωρίς και να απολαμβάνουν την ανατολή παρέα με μια κούπα καφέ (μέχρι τώρα!). Υπάρχουν ορισμένες τακτικές που αν τις ακολουθήσει κανείς μπορούν να γίνουν συνήθειες & να προσθέσουν ακόμα περισσότερη αξία & χρησιμότητα στο πρωινό ξύπνημα.

Πρωινές προτεινόμενες δραστηριότητες:

1. ξύπνημα στις 5Προτείνω αυτή την ώρα κι ας φαίνεται “σκληρό” για μερικούς ανθρώπους. Αποδεδειγμένα, χρειαζόμαστε 61 μέρες ώσπου να εντάξουμε μια συνήθεια στη ζωή μας. Σκεφτείτε να είχατε 2 επιπλέον ώρες κάθε πρωί για να κάνετε σημαντικές δραστηριότητες για την ευεξία του σώματος, της ψυχής & του νου σας. Πως το φαντάζεστε?
2. ανάγνωση & πιθανή έξτρα καταγραφή στόχων/θετικές δηλώσεις (χρόνος: 15 λεπτά)Σημαντική τελετουργία να διαβάζει ή να γράφει κανείς τις θετικές του δηλώσεις που θα του ανεβάσουν την ψυχολογία. Ακόμη, η ανάγνωση και ίσως προσθήκη δραστηριοτήτων θα μας θυμίσουν τι πρέπει να κάνουμε με στρατηγική ώστε να πετύχουμε τους ημερήσιους στόχους μας.
3. γράψιμο στο ημερολόγιο (χρόνος: 15 λεπτά)Μια δραστηριότητα που ίσως είναι παρεξηγημένη από πολλούς. Παλιά, ημερολόγια κρατούσαμε ως παιδιά, αυτό το είδος ημερολογίου δεν έχει καμία σχέση. Σε αυτό μπορούμε να γράψουμε τις ιδέες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Καταγράφοντας αυτά τα στοιχεία καθημερινά, προκαλούμε αποφόρτιση των συναισθημάτων, διατηρούμε πολύτιμες ιδέες, αλλά και αποτυπώνουμε σκέψεις με τη δυνατότητα να ανατρέξουμε πίσω όποτε θέλουμε.
4. διάβασμα εμψυχωτικού υλικού & διαλογισμός (χρόνος: 20 – 30 λεπτά) Πόσο ωφέλιμο να ξεκινήσουμε την μέρα με την ανάγνωση ενός εμψυχωτικού τμήματος ενός βιβλίου. Παίρνοντας ιδέες, αλλά και δύναμη από τις ιστορίες ανθρώπων που έμειναν στην ιστορία, μόνο καλό μας κάνει. Ο νους ξεφεύγει από τις σκοτούρες και η διάθεση ανεβαίνει, στοχεύοντας σε θετικά συναισθήματα που διαρκούν. Μια άλλη επιλογή είναι ο διαλογισμός που επίσης βελτιώνει την ψυχολογία μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Αποδεδειγμένος ιατρικά για τις επιπτώσεις του στην υγεία μας, δεν παύει να αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή.
5. φυσική κατάσταση (χρόνος: 20 – 45 λεπτά) Αυτό το κομμάτι δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση. Όλοι γνωρίζουν τα οφέλη της άσκησης στον οργανισμό μας. Να τονίσω πως αρκούν έστω και 20 λεπτά ήπιας άσκησης ώστε να ενεργοποιηθούν οι ενδορφίνες που θα μας αυξήσουν την καλή διάθεση & ενέργεια. Δραστηριότητες όπως γρήγορο περπάτημα, stretching, yoga, pilates & ελαφρύ jogging, μπορούν να γίνουν από τους “λιγότερο” οπαδούς της έντονης γυμναστικής.
6. πρωινό γεύμα (χρόνος: 15 λεπτά) Απαραίτητο για την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσα στην μέρα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις πιθανές ατασθαλίες του τύπου “τυρόπιτα και καφέ». Η αποφυγή του πρωινού γεύματος στο σπίτι κάνει κακό και στην τσέπη μας αλλά και στην υγεία μας. Μια ιδέα είναι να εντάξετε τα γνωστά smoothies (φυσικοί χυμοί, συνήθως με την προσθήκη γάλακτος) στην διατροφή σας. Εκτός του ότι είναι τέλεια επιλογή, στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες συνταγές πως να τα φτιάξετε, με πληθώρα φυσικών υλικών ώστε να μην βαρεθείτε ποτέ!
7. προετοιμασία μεσημεριανού γεύματος (χρόνος: 15 λεπτά)Με αυτόν τον τρόπο, παίρνουμε το παραδοσιακό ταπεράκι στη δουλειά μας, προσέχοντας έτσι τον ναό του πνεύματος μας. Τι ποιο έξυπνο από το να έχεις προγραμματίσει νωρίτερα το γεύμα σου, γεμάτο με νόστιμες & υγιεινές επιλογές.

Βραδυνή προετοιμασία (προηγούμενη ημέρα):

1. λίστα εργασιών/στόχων (χρόνος: 15 λεπτά) Το σημαντικότερο κομμάτι μιας καλής ημέρας φαίνεται στην οργάνωση των δραστηριοτήτων μας στην ατζέντα μας. Αν από το προηγούμενο βράδυ ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε την επομένη, τότε η ζωή μας απλοποιείται και κυλά ομαλά. Το + είναι πως κερδίζουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον ξοδέψουμε όπως εμείς θέλουμε.
2. προετοιμασία μεσημεριανού γεύματος (χρόνος: 40 λεπτά)Αυτή η προετοιμασία μας γλυτώνει από επιπλέον έξοδα που θα κάναμε, αν αγοράζαμε το φαγητό μας από κάποιο εστιατόριο. Επιπλέον, αποκτούμε τη συνήθεια μιας πιο υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει φυσικά προϊόντα ωφέλιμα για την υγεία μας πάνω σε μια μακροχρόνια βάση.
3. προετοιμασία ενδυμασίας (χρόνος: 10 λεπτά) – Καλό είναι να προετοιμάζουμε τι ρούχα θα φορέσουμε εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε χρόνο αλλά και προσέχουμε περισσότερο τις επιλογές μας για μια καλύτερη εικόνα.

Όσο πιο πολύ χρόνο διαθέσει κανείς για τις ακόλουθες προτάσεις – δραστηριότητες, τόσο πιο πολύ θα ομορφύνει η μέρα του, αλλά και τόσο πιο πολύ ενεργητικός θα νιώσει. Βασισμένο σε μελέτες αυτές οι ιδέες, δεν είναι απαραίτητο να τις πραγματοποιήσει κανείς όλες τους ή με την ίδια σειρά που παραθέτονται. Αρκεί να τις εντάξει κανείς έστω και μερικές από αυτές στην καθημερινότητα του, ώστε να λάβει τα μέγιστα οφέλη!

 

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s