ΠΕΡΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ – ΜΕΡΟΣ Β’

στις

keyboard-old-technology-2318-524x350

 

Υπάρχει άραγε κανείς που δεν έχει μαγευτεί από ένα ηλιοβασίλεμα ή μια βόλτα στην παραλία? Και συνήθως ποιος είναι ο συνήθης τρόπος για να αποτυπώσει κανείς την ομορφιά του τοπίου? Μα φυσικά βγάζοντας μια φωτογραφία την δεδομένη στιγμή που τα συναισθήματα ξεχειλίζουν! Στην πορεία, κάποιοι αποτυπώνουν στο χαρτί τις εντυπώσεις τους, θέλοντας έτσι να διατηρήσουν την μαγεία στο πέρασμα του χρόνου. Καλά καταλάβατε, το σημερινό μου άρθρο αναφέρετε στην τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και της συγγραφής.

Όσες φωτογραφίες έχει κάποιος στην κατοχή του αντικατοπτρίζουν τις εικόνες της ζωής του. Υπάρχουν στιγμές που όλοι θέλουν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να αναπαράγουν γεγονότα περασμένα. Από την στιγμή της γεννήσεως μέχρι τα βαθιά γεράματα, η φωτογραφία είναι το μέσο που μας συνδέει με το παρελθόν. Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά έχουμε την ανάγκη να συγκρίνουμε το πριν με το τώρα, να τις δείξουμε στους φίλους ή στην οικογένεια μας, αναβιώνοντας έτσι κοινές εμπειρίες. Η τέχνη της φωτογραφίας μπορεί να είναι εν μέρει πολύπλοκη, αλλά συνάμα και απλή. Τα συναισθήματα μπορούν να φυλακιστούν και να αναπαραχθούν με μαγικό τρόπο, προσδίδοντας χρώμα και φωνή. Μέσω μιας εικόνας, βλέπει κανείς τον εαυτό του, έναν εαυτό που όσο κι αν προσπαθήσει δεν μπορεί να ξεχάσει. Είναι όμως και ο τρόπος να διατηρήσει την εικόνα αγαπημένων προσώπων που δεν βρίσκονται πια μαζί τους. Πόσο τέλειο αυτό φαντάζει! Τα χρώματα, οι μυρωδιές, οι υφές και οι ήχοι ξαναγενιούνται στο μυαλό μαζί με τη χαρά και την θλίψη. Το θετικό είναι πως δεν χρειάζεται κανείς να είναι ιδιαίτερα καλός στη λήψη τους, ώστε να μπορέσει να κλειδώσει μέσα τους την πραγματικότητα.

Παρομοίως συμβαίνει και με την τέχνη της συγγραφής, αλλά σε διαφορετικό επίπεδο. Υπάρχει κανείς που μπορεί να αρνηθεί την ανατριχίλα που νιώθει ενώ διαβάζει ένα ποίημα όλο νόημα? Πιστεύω πως όλοι χρειάζεται να διαβάζουν και να γράφουν για πολλούς λόγους. Ο καθένας κρύβει μέσα του έναν κόσμο ολόκληρο που χρειάζεται να βγει προς τα έξω, να εκφραστεί, να ενδυναμωθεί. Σαφώς και δεν μπορούν όλοι να γίνουν καταξιωμένοι συγγραφείς, αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ότι κάνει ο καθένας το κάνει πρώτα από όλα για τον εαυτό του. Η συγγραφή είναι μια τέχνη μαγική, που δεν μπορεί να μπει σε καλούπια, όσα σεμινάρια, workshops ή εκπαίδευση λάβει κανείς. Αυτό συμβαίνει γιατί προέρχεται εκ των έσω και δεν μπορεί να τυποποιηθεί. Φυσικά, μπορεί να υπάρχει ένα σύστημα ή καλύτερα ένας τρόπος για να συγγράψεις, άλλα αν η ψυχή και ο νους δεν θέλουν να εκφραστούν σε συμπαντικό επίπεδο τότε δεν υπάρχει νόημα στο να ασχοληθεί κανείς. Θεωρώ, πως η συγγραφή αποτελεί μια από τις πιο δυνατές τέχνες έκφρασης γιατί στηρίζεται στον λόγο, το πιο κοινό μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων. Και όταν η ψυχή τραγουδάει μέσα από λέξεις, περιγραφές εξωτικών τόπων και περίεργων ηρώων, τότε μπορεί να διεγείρει και τις ψυχές των αναγνωστών.

Πρόταση έκπληξη: 1. Για τους φανατικούς λάτρεις της φωτογραφίας: Κρατήστε σε έντυπη μορφή τις φωτογραφίες σας καταχωρώντας τις αναλόγως των εμπειριών που απεικονίζουν. Έτσι θα τις βρίσκετε πιο εύκολα όταν θέλετε να ανατρέξετε σε αυτές. Επίσης, χρήσιμο είναι να τις οργανώσετε σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο, σε φακέλους με παρόμοιο τρόπο. Αν έχετε την δυνατότητα να τις αποθηκεύσετε όχι μόνο στον υπολογιστή σας, αλλά και σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ώστε να αποφύγετε να τις χάσετε από λάθος. Ακόμα κι αν δεν θεωρήστε ταλέντο στην τέχνη της φωτογραφίας, προσπαθήστε να τραβάτε όσες περισσότερες μπορείτε γιατί στο τέλος αυτό θα είναι το μόνο αρχείο αναμνήσεων σας. 2. Για τους ονειροπόλους & δημιουργικούς λάτρεις της συγγραφής – αναγνώστες: Ακόμα κι αν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ικανό στη συγγραφή, μπορείτε να ξεκινήσετε να γράφετε ένα ημερολόγιο σε καθημερινή βάση. Μέσα του θα αποτυπώνετε τις ιδέες σας, τα συναισθήματα και τα γεγονότα, αφήνοντας έτσι μια παρακαταθήκη στους απογόνους σας. Στην περίπτωση που αγαπάτε να γράφετε, κρατήστε αρχείο και στο χαρτί αλλά και με  ηλεκτρονικό τρόπο, όλων σας των έργων. Δεν έχει σημασία αν τα γραπτά σας δεν τα είδε κανείς στο φως της μέρας, αυτό δεν παύει να είναι προσωπική σας υπόθεση και αφορά μόνο εσας. Τώρα, αν θεωρείτε πως θέλετε να το εξασκήσετε λίγο παραπάνω, τότε διαβάστε όσα περισσότερα βιβλία μπορείτε και πάρτε συμβουλές από άτομα που είναι γνώστες. Ίσως τα «πνευματικά παιδιά» σας να δώσουν αξία στις ζωές των ανθρώπων πιο πολύ απ’ όσο νομίζετε.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s