ΠΡΟΒΛΗΜΑ? ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΔΣ…

στις

dark-clouds-hills-lighthouse-367-525x350

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του έχει συμβεί, να μην μπορεί να ελέγξει τις σκέψεις του. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μου φαινόταν αδύνατο να βάλω τον νου μου σε τάξη. Μάλιστα, έφτασα στο σημείο να πιστεύω πως εγώ η ίδια ήμουν οι σκέψεις μου. Αλλά αυτό πόσο πολύ απέχει από την αλήθεια! Ο λογικός συνειρμός λέει πως αφού εμείς είμαστε αυτοί που σκέφτονται, άρα μπορούμε να αλλάξουμε και τη ροή των σκέψεων που εισέρχονται στον νου. Κάθε μέρα, ο εσωτερικός διάλογος είναι ένα θέμα μάλλον εκνευριστικό, κυρίως όταν έχει θεματολογία του προβλήματα που ζητούν την άμεση λύση τους.

Όμως, αν δώσουμε προσοχή στην ποιότητα των σκέψεων μας αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς την επίγνωση τους. Ο νους μπορεί να εκπαιδευτεί και να εστιάζει μόνο σε θετικά γεγονότα και αυτό έχει αποδειχτεί από πολλές επιστημονικές έρευνες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις διαθέσεις μας. Εμείς είμαστε οι δημιουργοι των διαθέσεων μας και μπορούμε αν το θελήσουμε να τις αλλάξουμε γρήγορα. Όταν αυτό συμβεί, θα αισθανόμαστε μια πρωτοφανή ενέργεια και θετικότητα, ακόμα κι αν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι.

Σωστά, θα συμφωνήσουνε πολλοί, αλλά πως γίνεται να διατηρήσει κάποιος την ψυχραιμία του όταν γύρω του γίνονται ευτράπελα? Το να θυμώσει κανείς είναι εύκολο, αλλά το να βγαίνουμε εκτος εαυτού με το παραμικρό είναι θεματάκι προς επίλυση. Όταν αυτό γίνεται συχνά, είναι φυσικό και ακόλουθο να καταντάει συνήθεια που δύσκολα κόβεται. Τότε, οι προσωπικές σχέσεις διαλύονται, το ίδιο και οι επαγγελματικές συνεργασίες μας. Παρόμοια συμβαίνει και με το άγχος. Ζώντας σε ένα καθημερινό γολγοθά, όπου όλα σε πιέζουν και το τοπίο είναι γκρίζο, δύσκολα βλέπεις φως στο τούνελ με τέτοια τακτική. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εύκολες λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ’ όλους ώστε να βελτιωθούν οι μέρες μας. Σημαντικό είναι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, ακόμα και σε μια περίοδο κρίσης, γιατί αυτό μπορεί να μας προστατέψει από ακόλουθα χρόνια πίκρας. Καλό θα ήταν να προσέχουμε τις λέξεις που ξεστομίζουμε σε οποιονδήποτε, είτε πρόκειται για φίλο, συνεργάτη ή μέλος της οικογενείας μας. Τα λόγια δεν γυρνούν πίσω, σαν μια σφαίρα που δεν γυρνάει πίσω στο όπλο που την έχει εκτοξεύσει.

Οπότε, για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις με τους άλλους, ας τα βρούμε με τον εαυτό μας και τι πιο απλό από το να φτιάξουμε μια λίστα με τα προβλήματα μας. Ο Τσάρλς Κέτερινγκ είπε: «Ένα πρόβλημα καλά διατυπωμένο είναι ένα πρόβλημα κατά το ήμισυ λυμένο».  Για αυτό παίρνουμε χαρτάκια και στυλό και στρωνόμαστε να βάλουμε σε τάξη τα θέματα που μας απασχολούν σε σειρά προτεραιότητας. Αν αυτό γίνει συνήθεια τότε ένα βάρος θα φύγει από πάνω μας λες και είπαμε τα μεγάλα μυστικά μας στον καλύτερο φίλο μας. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ακολουθούσε αυτή την στρατηγική και σημείωσε ότι: «Με βοηθά να γράφω στο χαρτί πέντε έξι προβλήματα που με απασχολούν. Με αυτόν τον τρόπο, τα δύο, ας πούμε εξαφανίζονται. Για περίπου άλλα δύο δεν μπορεί να γίνει τίποτε, οπότε δεν έχει νόημα και να στεναχωρίεμαι κι ίσως τα άλλα δύο μπορούν να λυθούν». Κι επανέρχομαι στο θέμα με μια άλλη ερώτηση: Δεν νομίζεις ότι ακολουθώντας αυτή την τακτική, τότε τα προβλήματα σου θα αρχίζουν να σου φαίνονται λίγο πιο διαφορετικά? Μήπως θα αρχίσεις έτσι να τα βλέπεις σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής και οι λύσεις θα είναι πιο εφικτές?

Πρόταση έκπληξη: Είναι κοινή λογική, όταν υπάρχουν θέματα προς επίλυση να ζητάμε βοήθεια, είτε πρόκειται από την οικογένεια μας, από τους συνεργάτες, τον σύντροφο ή τους φίλους μας. Στις επιχειρήσεις, το διοικητικό συμβούλιο είναι αρμόδιο, μέσα από τις σοφές συμβουλές ικανών ανδρών και γυναικών, να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις. Εκείνο είναι ικανό να προβλέψει πιθανές καταστροφές ή νίκες. Έτσι, θα πρότεινα να δημιουργήσεις και εσύ το δικό σου διοικητικό συμβούλιο. Θα σκεφτείς πως γίνεται αυτό, δεν είναι εφικτό! Κι όμως, πάρε μολύβι και χαρτί, γράψε αυτά που σε απασχολούν και κάθησε σε απόλυτη ησυχία και κάλεσε τα μέλη του! Μέλη μπορούν να είναι άνθρωποι που θαυμάζεις, και που ίσως δεν βρίσκονται στη ζωή. Δημιούργησε την εικόνα τους στο μυαλό σου και κάνε έναν εικονικό διάλογο μαζί τους αναλόγως του τι είδους προβλήματος σε απασχολεί. Π.χ. Μπορεί να καλέσεις τον Μπρους Λι για να σου δώσει οδηγίες πειθαρχίας, τον Σου Τσου για οδηγίες στρατηγικής ή τον Άλμπερτ Αιστάιν για θέματα που απαιτούν οξυμένη ευφυία! Μπορεί σε κάποιους να φανεί αστείο, κι όμως είναι μια τακτική που ακολουθούν δεκάδες καταξιωμένες προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο!

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s