ΣΤΟΧΟΙ: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ!

στις

arrow-direction-one-way-536-525x350

Συχνά στην καθημερινότητα μου, παρακολουθώ επιτυχημένους ανθρώπους που μιλούν για το πως έφτασαν ψηλά θέτωντας στόχους. Κάποιοι γράφουν σε μια μικρή κάρτα απλώς τους σημαντικότερους, καθώς και τις ημερομηνίες για την επίτευξη τους, κοιτώντας τους κατά την διάρκεια της μέρας. Άλλοι γράφουν καθημερινά στο ημερολόγιο τους σημειώνοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν. Όλοι όμως έχουν κάτι κοινό, αποτυπώνουν τους στόχους τους, όχι απλά στο μυαλό τους αλλά στο χαρτί, όπου εκεί πάνω υπάρχουν οι πιο σημαντικές υπενθυμίσεις για τις επαγγελματικές και προσωπικές προτεραιότητες.

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι από μας ζούμε τρέχοντας από δω και από κει νομίζοντας οτι αυτά που κάνουμε είναι σημαντικά για τη δεδομένη στιγμή. Αλλά η αλήθεια απέχει αρκετά από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο άνθρωπος που πασχίζει να τα κάνει όλα στο τέλος δεν πετυχαίνει τίποτε, λέει ένα παλιό ρητό. Έχοντας καταγεγραμμένους τους στόχους όμως και βλέποντας τους τακτικά,  αυτό βοηθάει να επικεντρώνεται κανείς σε αυτά που έχουν αξία και να λέει όχι στους αντιπερισπασμούς.

Όταν χτίζεται ένα σπίτι το βάρος δίνεται στα θεμέλια. Έτσι και στη ζωή, οι στόχοι είναι το θεμέλιο στο τελικό δημιούργημα μας. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται λίγο, δεν αρκεί απλά να τους θέτουμε, αλλά και να δεσμεύομαστε για να τους πετύχουμε. Είναι απαραίτητο να τους θέτουμε για διάφορους λόγους, όπως: α) Κάθε μέρα οι προκλήσεις είναι πολλές και αποσπάμε την προσοχή μας μέσα σε ίσως ανούσιες δραστηριότητες, ενώ με τους στόχους βρίσκουμε ένα σημείο εστίασης στον κόσμο μας και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την επιτυχία μας. β) Με το θέσιμο συγκεκριμένων στόχων, γνωρίζουμε που ακριβώς πάμε, οπότε αφού έχουμε ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα μας, κάνουμε και πιο σοφές επιλογές. γ) Όταν ξέρουμε που βαδίζουμε έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για νέες επιλογές και ευκαιρίες, έτσι είμαστε ανοιχτοί και σε εγρήγορση όταν εμφανιστούν. δ) Και τελευταίο, δημιουργείται ένα σχέδιο δράσης, το οποίο μας δίνει έμπνευση να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας και να αυξήσουμε την ενέργεια μας στην καθημερινότητα. Όπως είπε ο Γκλεν Μπλαν: «Οι στόχοι και τα πλάνα, απομακρύνουν την ανησυχία από την ζωή μας».

Όμως το μυστικό κρύβεται στις συνήθειες μας και αυτές είναι που καθορίζουν αν θα πετύχουμε τον ανάλογο στόχο. Από μελέτες που έγιναν, προέκυψε πως ο άνθρωπος χρειάζεται 21 μέρες για να καλλιεργήσει μια νέα συνήθεια. Ο καλύτερος τρόπος για να κόψουμε μια κακιά συνήθεια είναι να την αντικαταστήσουμε με μια άλλη πιο ωφέλιμη. Συνήθως, είμαστε προγραμματισμένοι να αντιστεκόμαστε στις αλλαγές και αυτός είναι ο λόγος που δύσκολα αποκτούμε νέες συνήθειες. Παρόλα αυτά, αν μελετήσουμε τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε, τότε θα μπορέσουμε να δούμε σε βάθος την πολυπόθητη λύση. Η ποιότητα της ζωής μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την φύση των συνηθειών μας, Για αυτό είναι κρίσιμο οι συγκεκριμένες να μας προωθούν τα σχέδια μας και όχι να μας κρατούν πίσω. Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί και η θέσπιση στόχων είναι μια συνήθεια απαραίτητη για την ευτυχία μας. Αν κατανοήσουμε τα 2 αυτά στοιχεία, τις συνήθειες μας και την θέσπιση στόχων σε καθημερινή βάση, τότε οι αλλαγές προς το καλύτερο είναι πολύ πιθανό να συμβούν.

 Πρόταση έκπληξη: Για την νέα χρονιά, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσεις την αποδοτικότητα σου και να χτίσεις γερά θεμέλια είναι να βρεις κάποιον να σε καθοδηγεί. Ο τρόπος για να πετύχεις τους στόχους σου είναι να μάθεις τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν επιτυχημένες προσωπικότητες και να τις ακολουθήσεις. Έτσι, οι πιθανότητες να πετύχεις τα όνειρα σου θα πολλαπλασιαστούν. Ταυτόχρονα, συνομιλίες με έναν μέντορα μπορούν να φωτίσουν το μονοπάτι σου και να σου δείξουν την σωστή κατεύθυνση. Μέντορες μπορούν να είναι άνθρωποι από τον χώρο της δουλειάς σου, αγαπημένοι φίλοι ή ακόμα και μέλη της οικογένειας σου. Το σημαντικό είναι εκείνους που θα επιλέξεις να έχουν την απαραίτητη πείρα και γνώση που θα σου χρησιμεύσει στον σκοπό σου. Ακόμη, υπάρχουν και επαγγελματίες στον χώρο, οι «προπονητές ζωής», που έχουν την κατάρτιση να σου δείξουν ποιες κινήσεις και ποιες δραστηριότητες θα σου δώσουν το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια για την αυτοπραγμάτωση σου, αντιθέτως αυτός είναι ο τρόπος για να πεις αντίο στην τρέχουσα χρονιά και να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα στην νέα!

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s