ΦΥΣΗ, ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

στις

photo-1414637104192-f9ab9a0ee249

Ο νους είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο. Με αυτή την φράση θα ξεκινήσω ένα post για τις στιγμές που λέμε: «Δεν μπορώ να σηκώσω άλλο βάρος! Θέλω ηρεμία, να φύγω μακριά από όλους και όλα! Βαρέθηκα την πόλη με πνίγει, θέλω καθαρό οξυγόνο!». Υπάρχουν στιγμές που ένα διάλειμμα μέσα στην εβδομάδα ή έστω ακόμα και στον μήνα προσφέρει ανανέωση τόσο σωματική όσο ψυχική. Για τους περισσότερους, οι διακοπές πλέον αποτελούν μια ακριβή πολυτέλεια, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ξεγλυστρίσουμε από την καθημερινότητα.

Με την πάροδο του χρόνου ανακάλυψα ότι όταν περνώ χρόνο σε ένα φυσικό περιβάλλον, συνδέομαι με τον βαθύτερο εαυτό μου και καταφέρνω να ηρεμήσω το νου μου από τις  εκάστοτε πιέσεις. Ενόσω απολαμβάνω την φύση, παρατηρώ τα όσα με περιβάλλουν. Πολλές οι φορές που νιώθω ευγνωμοσύνη για το προνόμιο αυτό και λέω από μέσα μου «Ευχαριστώ». Πολλοί άνθρωποι, ειδικά στις μεγαλουπόλεις δεν έχουν το προνόμιο αυτό και το γνωρίζω από πρώτο χέρι, μιας που για πολλά χρόνια έζησα στην πρωτεύουσα.

Ο Μαχάτμα Γκάντι παρατήρησε: «Όταν θαυμάζω ένα ηλιοβασιλεμα ή την ομορφιά του φεγγαριού, η ψυχή μου ανοίγει από αγάπη για τον Δημιουργό». Πόσο όμορφα λόγια από μια εξέχουσα προσωπικότητα της ιστορίας! Δεν χρειάζεται να πάρουμε τα βουνά και να περιπλανιόμαστε ώρες ατέλειωτες. Στην πλεοψηφία, όλοι μας έχουμε κοντά μας ένα μικρό άλσος, ένα ποτάμι ή οι πιο τυχεροί τη θάλασσα. Πόση η απόλαυση να ακούς το θρόισμα των φύλλων, τον παφλασμό των κυμάτων, ενώ ένα αίσθημα ηρεμίας & γαλήνης σε πλημμυρίζει. Πολλά τα οφέλη αυτής της μικρής απομόνωσης, η ενεργητικότητα ξεχειλίζει, η δημιουργικότητα αναδύεται και ο χρόνος μοιάζει να σταματά. Προσωπικά, οι περίπατοι στο δάσος, όπου νιώθω τα βήματα μου ανάλαφρα, είναι ένα είδος ιεροτελεστίας. Και όπως είπε και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι: «Μέσα από τα παράθυρα των ματιών, η ψυχή αντικρύζει την ομορφιά του κόσμου. Ποιός θα το πίστευε πως μια μικρή σκηνή από τη φύση μπορεί να περιέχει τις εικόνες του σύμπαντος?».

Λατρεύω να περιπλανιέμαι στη φύση κάθε εποχή του έτους, γιατί πιστεύω πως κάθε εποχή έχει κάτι το ξεχωριστό να δείξει. Τα θαύματα της φύσης αποκαλύπτουν το μεγαλείο τους ανάλογα την εποχή. Έτσι, είναι ωφέλιμο να την επισκεπτόμαστε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ακόμα και οι πιο «σκληροπυρηνικοί», λάτρεις των μεγαλουπόλεων, δεν μπορούν να αντισταθούν στην μαγεία των χιονισμένων βουνοκορφών ή στο κελάρυσμα ενός μικρού χειμάρρου. Μακριά από τον θόρυβο της πόλης, μπορώ να δω ξεκάθαρα τις αξίες μου και να στοχαστώ στα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής μου. Πλέον, όταν θα φύγω από αυτή την όαση, νιώθω πιο «ξύπνια», πιο ενεργητική, πιο ζωντανή. Η φύση, όποια μορφή κι αν έχει είναι η παρακαταθήκη μας, εκείνη που άφησαν οι προγόνοι μας και αυτή που θα δώσουμε στους διαδόχους μας. Η επαφή μαζί της είναι γραμμένη στο DNA μας και όσο κι αν οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν αποκόψει κάπως μαζί της, πάντα θα είναι το ελιξήριο της ζωής μας.

 Πρόταση έκπληξη: Σύμφωνα με μια αρχαία ανατολίτικη φιλοσοφία, για να ζήσει κανείς μια πλήρη και ουσιαστική ζωή πρέπει να κάνει 3 πράγματα: να αποκτήσει ένα γιο, να γράψει ένα βιβλίο και να φυτέψει ένα δέντρο. Αν εκπληρωθούν αυτοί οι 3 στόχοι, θα έχεις αφήσει 3 κληροδοτήματα που θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολύ μετά τον θάνατο σου. Οι λόγοι για να φυτέψεις ένα δέντρο είναι πολλοί. Όπως θα μεγαλώνει και θα αναπτύσεται ένα δεντρύλλιο, έτσι θα αναπτύσσεται και η προσωπικότητα σου. Παράλληλα, έτσι θα είσαι συνδεδεμένος με τον κύκλο της φύσης, καθώς τα χρόνια θα περνούν. Εάν έχεις παιδιά, θα ήταν υπέροχο να φυτέψεις από ένα δέντρο για κάθε παιδί σου, ενώ θα χαράζεις μικρά σημάδια που θα αντιπροσωπεύουν σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Αυτό θα είναι μια μικρή πράξη αγάπης απέναντι τους, που θα την θυμούνται όσος χρόνος κι αν περάσει!

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s