ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ? Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ?

στις

black-and-white-chess-chessman-2902-524x350

Καθημερινά, βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις από τον εγχώριο και διεθνή τύπο, τι έγινε, που έγινε, πόσες ζωές χάθηκαν, με αποτέλεσμα από το πρωί να χάνεται καθετί θετικό και να πέφτει η ψυχολογία μας. Δεν λέω, καλό είναι να είμαστε κατατοπισμένοι για το τι συμβαίνει στην χώρα μας και στον κόσμο γενικότερα. Αλλά ως πόσο θα κρατάει αυτή η κολώνια? Ο καθένας μας, από το ξεκίνημα της μέρας έχει το δικό του δρόμο να τραβήξει και να λύσει τα τρέχων θέματα και προβλήματα του.

Προσωπικά, εδώ και πολύ καιρό έχω αρχίσει να αποφεύγω τα junk news που κατακλύζουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και την οθόνη της τηλεόρασης.  Θλίβομαι και συμπάσχω για όσα γίνονται τριγύρω μου, όμως έβαλα τα όρια μου στην ποιότητα και ποσότητα της ενημέρωσης μου.

Είναι πολλοί από το οικείο περιβάλλον μου που με συμβουλεύουν:

– «Δεν μπορεί! Σαν δημοσιογράφος πρέπει να ξέρεις τα πάντα, τι γίνεται στην πολιτική, στα κοινωνικά, στα επιχειρηματικά & οικονομικά νέα (και η λίστα δεν έχει τελειωμό)!».

-«Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω, τελείωσε το βύσσινο!»

Δεν γνωρίζω αν κάνω καλά ή όχι. Απλά δεν μπορώ άλλο τον καταιγισμό πληροφοριών να μπαίνουν στο κεφάλι μου, να με αποσυντονίζουν, να αφήνω τις υποθέσεις μου και να ασχολούμαι όλη την ώρα π.χ. με το ποιός διάσημος παντρεύτηκε & τι φορούσε. Προτιμώ να φιλτράρω τις πληροφορίες που δέχομαι και να επιλέγω πλέον συνειδητά τι θα διαβάσω, γιατί αυτό το θέμα με ενδιαφέρει και που θα με ωφελήσει. Χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη που το κάνει αυτό, μιας μετά από συζητήσεις με πολλούς απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας, καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα. Όπως σβήνεις τα junk mail, έτσι μην ασχολήσαι με τα junk news και μην λυπάσαι καθόλου. Τι και αν σου ξεφύγει μια είδηση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μάθεις κάτι σημαντικό στη δουλειά σου, στο σπίτι σου ή μέσω φίλων!

Πλέον όμως η υπερπληροφόρηση δεν αφορά μόνο το θέμα της ψυχολογίας μας, αλλά και κάτι άλλο σημαντικότερο. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έμαθα όταν σπούδαζα δημοσιογραφία είναι το εξής: Από ότι μαθαίνεις μέσω τύπου ή τηλεόρασης, τουλάχιστον όσο αφορά την πολιτική, είναι κατά 75% προπαγάνδα. Αυτή την πληροφορία δεν μπορώ να την επιβεβαιώσω με αποδεικτικά στοιχεία, όπως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε 100% όσα βλέπουμε και μαθαίνουμε από τα κανάλια ότι είναι η πραγματικότητα. Κανείς δεν είναι τόσο χαζός για να πιστεύει ότι δεν παίζονται παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Προπαγάνδα μια λέξη, όχι τόσο ευχάριστη και αποδεκτή αλλά για να υπάρχει στο λεξιλόγιο μας δεν αποκλείεται να υπάρχει και στα λόγια πολλών επιτήδειων.

Δεν θα παίξω τον «Δικαστή Dredd» (ταινία με τον Σταλόνε, όσοι δεν την έχετε δει!), αλλά υποδείχνω να μην είσαι αφελής  και να αρχίσεις να είσαι πολύ επιλεκτικός στις ειδήσεις που λαμβάνεις. Και για την ψυχική ηρεμία σου, αλλά και για να μην σε θεωρούν κατώτερο σε IQ, αυτοί που σου πλασσάρουν τα δικά τους με σκοπό να χειραγωγήσουν το πλήθος. Υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα, άπειρες έρευνες για την χειραγώγηση του πλήθους παγκοσμίως. Κάνε μια απλή έρευνα μέσω google και θα βρεις πολύ υλικό (αλλά δυστυχώς είναι στα αγγλικά τα περισσότερα άρθρα). Παρόλα αυτά χωρίς ενημέρωση η ζωή μας θα ήταν λειψή και άγευστη, θα μέναμε πολύ πίσω σαν ανθρωπότητα και ποιος ξέρει σε τι επίπεδο θα βρισκόμασταν ακόμα?! Υπάρχουν και καλά νέα, θέματα ιατρικά, τεχνολογίας, περιβάλλοντος & πολιτισμού, που μπορούν να γεμίσουν και να ωφελήσουν τις μέρες μας. Ας μείνουμε σ’ αυτά!

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s