ΚΟΙΝΟΣ ΓΙΝΟΥ, Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ

στις

chilling-friends-group-4162-526x350

Όλοι γνωρίζουν πως η καλλιέργεια στενών φιλικών σχέσεων είναι ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να γνωρίσεις μεγαλύτερη χαρά και ευτυχία στη ζωή σου. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα άτομα με ευρύ φιλικό και οικογενειακό κύκλο όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά γελούν πιο συχνά και στεναχωριούνται λιγότερο. Λέγεται πως εκείνος που έχει 3 πραγματικούς φίλους είναι ένας πραγματικά πλούσιος άνθρωπος.

Όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σπάσει ο πάγος με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζεις αρκετά καλά, να απομακρυνθείς από τον κλοιό ασφαλείας σου και να αποκαλύψεις τον πραγματικό σου χαρακτήρα. Να σημειωθεί, σύμφωνα με την ορολογία, χαρακτήρας είναι αυτό που πραγματικά είσαι, ενώ προσωπικότητα είναι αυτό που δείχνεις προς στους άλλους.

Πολλοί ίσως θεωρούν πως η πραγματική φιλία δεν υπάρχει και πιθανώς οι περισσότεροι κρύβονται πίσω από πέπλα συμφέροντος και υστεροβουλίας. Δεν μπορώ να κρίνω τις απόψεις που έχει ο καθένας, αλλά καλό θα ήταν να μην είμαστε απόλυτοι χωρίς να εμβαθύνουμε στην ουσία των πραγμάτων. Ας μην ξεχνάμε πως μια από τις βαθύτερες λαχτάρες κάθε ανθρώπου είναι η επιθυμία να τον κατανοήσουν, αγαπήσουν και να τον τιμήσουν. Από την στιγμή που δημιουργείται μια νέα φιλική σχέση, απαραίτητο στοιχείο είναι να καταλαβαίνεις την οπτική γωνία του άλλου, ότι τα λόγια του είναι σημαντικά και ότι νοιάζεσαι. Μόνο έτσι μπορείς να συνδεθείς μαζί του σε ένα βαθύτερο επίπεδο και να δημιουργήσεις σχέσεις που θα αντέξουν στον χρόνο.

Παρόλα αυτά, θα συμφωνήσω ως ένα βαθμό με εκείνους που λένε πως σήμερα η έννοια της φιλίας έχει “ξεφύγει” στο νόημα της και οι σχέσεις έχουν γίνει οι περισσότερες επιφανειακές και χωρίς ουσία. Αλλά αυτό έχει συμβεί γιατί περισσότερο μιλάμε παρά ακούμε. Υπάρχει λόγος που έχουμε 2 αυτιά και ένα στόμα, για να ακούμε διπλάσια από ότι μιλάμε. Δεν είναι τυχαίο που η πλειοψηφία μπορεί να έχει π.χ. 1,000 φίλους σε κοινωνικά δίκτυα, ενώ στην πραγματικότητα σε περίπτωση ανάγκης δεν έχει υποστήριξη παρά από ελάχιστα άτομα και όχι από εικονικούς φίλους. Γι’ αυτό λοιπόν, είναι άκρως απαραίτητο να βγούμε από το καβούκι μας και να αρχίσουμε να ακούμε, να μιλάμε, να αισθανόμαστε, να βοηθούμε και να διασκεδάζουμε με πραγματικούς φίλους.

Μπορεί οι απόψεις να διίστανται περί φιλίας, αλλά γνωρίζω πως η μοναξιά αντέχεται και είναι χρήσιμη για λίγο, όταν χρειάζεται να τα βρούμε με τον εαυτό μας. Όμως τα παρατεταμένα διαστήματα που είμαστε κλεισμένοι και χαμένοι από τον κόσμο, δεν μπορούν παρά να φέρουν ψυχικό πόνο και απομόνωση. Μια λύση για να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε ρήξη με τις σχέσεις μας είναι στην αρχή κάθε νέας φιλίας να βάζουμε τα όρια μας, μέχρι που θέλουμε να μας γνωρίσει κάποιος και πότε μπαίνει ένα stop όταν το πράγμα πάει να παρεκτραπεί. Με αυτόν τον τρόπο “ανοιγόμαστε”, χωρίς να κινδυνεύουμε να γίνουμε θύματα από άτομα που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά. Η φιλία είναι ένα υπέροχο πράγμα, που αξίζει να πιστεύουμε και να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, αν και απαιτεί ρίσκο σε μερικές περιπτώσεις!

«Η καλή φιλία είναι θησαυρός ….Οι στεναχώριες τις ζωής γίνονται πιο βαριές αν δεν έχεις φίλο να τις μοιραστείς.» – Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s