ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΑΣΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ…

στις

athlete-body-cinder-track-4078-525x350

Είναι μέρες που δεν υπάρχει διάθεση να κάνεις τίποτε, που αφήνεις την μέρα να πάει χαμένη, μένοντας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή για ατέλειωτες ώρες ή χωμένος κάτω από τα σκεπάσματα. Όμως το χρυσό νήμα μιας πετυχημένης και ουσιαστικής ζωής είναι η αυτοπειθαρχία. Αυτή σου δείχνει πως πρέπει να συνεχίσεις το πρόγραμμα σου, παρόλο που δεν έχεις καμιά διάθεση να το κάνεις.

Κάπου διάβασα πως η αυτοπειθαρχία ονομάζεται και «απαιτητική αγάπη», επειδή αντιμετωπίζοντας αυστηρά τον εαυτό σου είναι στη πραγματικότητα μια πράξη αγάπης. Όταν είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου και ζεις με τους δικού σου όρους, δεν είσαι σαν το φύλλο που το παίρνει ο άνεμος. Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι όσο πιο αυστηρός θα είσαι με τον τρόπο που αντιδράς στις διαθέσεις της στιγμής, τόσο πιο επιεικής θα είναι μαζί σου η ζωή. Αυτό έχει μια λογική, επειδή χωρίς αυτή δεν θα μπορέσεις να θέσεις εφικτούς στόχους, να μάθεις να σκέφτεσαι θετικά και το συμφέρον σου, να αντέξεις στις πιθανές δυσκολίες που θα έρθουν στη ζωή σου ή ακόμα και να συμπεριφερθείς όπως πρέπει στους δικούς σου ανθρώπους.

Κατέληξα στο γεγονός, μετά από πολύ καιρό αυτο – παρακολούθησης,  ότι η ποιότητα στην ζωή εξαρτάται από την ποιότητα στις αποφάσεις που παίρνω. Και αυτό ισχύει για όλους λίγο – πολύ. Εκείνοι που πετυχαίνουν τους στόχους τους, δεν παιρνούν τον χρόνο τους κάνοντας εύκολα και βολικά πράγματα. Ο E. M. Grey είπε: «Ο επιτυχημένος άνθρωπος κάνει αυτά που δεν επιθυμούν να κάνουν οι αποτυχημένοι. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι επιτυχημένοι επιθυμούν να κάνουν αυτά τα πράγματα. Αλλά πειθαρχούν αυτό το συναίσθημα επιστρατεύοντας τη δύναμη της εστίασης στους στόχους τους.» Κρύβει πολλή αλήθεια αυτό το απόφθεγμα, επειδή συνήθως οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε τον εύκολο δρόμο που οδηγεί στο αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Μπορεί να νομίζουμε πως αυτό είναι «εξυπνάδα», αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το τελείως αντίθετο. Δεν μπορεί να είναι «χαζοί» όλοι αυτοί που σηκώνονται από τις 5 το πρωί, εργάζονται μετά μανίας, έχουν πλάνα και τηρούν ένα σωστό πρόγραμμα, από εκείνους που θέλουν με λίγες κινήσεις να φτάσουν στην πρωτιά. Λυπάμαι, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά!

Ένας τρόπος άσκησης της αυτοπειθαρχίας είναι να βάζεις συνεχώς νέες προκλήσεις στο καθημερινό πλάνο σου. Και η ουσία είναι να προσπαθείς να πετυχαίνεις αυτές τις προκλήσεις. Είτε πρόκειται για εξάλειψη κακών συνηθειών, είτε για δημιουργία νέων επικοδομητικών συνηθειών. Όποιος πει πως δεν έχει κάποια κακή συνήθεια, έστω και μικρή ψεύδεται. Εκτός αν όντως θεωρεί τον εαυτό του πως «αγγίζει την τελειότητα». Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να επισκεφτεί έναν… «ειδικό» γιατρό και σύντομα μάλιστα! Σε συζήτηση με έναν «ψαγμένο φίλο μου, καθώς συζητούσαμε πως να κόψω μια συνήθεια, μου πρότεινε να την αντικαταστίσω με μια άλλη θετική. Βέβαια, κανείς μην περιμένει πως με λίγες μέρες μόνο προσπάθειας θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θαύματα δεν γίνονται από την μια στιγμή στην άλλη. Όπως γνωρίζουμε όλοι από τα μαθήματα φυσικής στο σχολείο, όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Για αυτό, κάθισε και κατάστρωσε με απλά λόγια, ένα πλάνο δράσης των ασχολιών που έχεις, αλλά και αυτών που θα ήθελες να έχεις. Μην ξεχνάς ότι με μικρά βηματάκια, μπορείς να πραγματοποιήσεις ένα μεγαλύτερο στόχο, μέσα από συνεχή προσπάθεια και αξιολόγηση της προσπάθειας σου. Καλή αρχή!

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s