Η ΑΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ…

στις

tumblr_nkyjwaQhOu1sfie3io1_1280

Σήμερα, ξεκινώ με την εξής φράση: «Ζούμε σε έναν κόσμο αθετημένων υποσχέσεων…».  Στην εποχή μας, συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα λόγια μας με αρκετή ελαφρότητα. Μπορεί να πω σε έναν φίλο θα σου τηλ. για καφέ αύριο και ποτέ δεν τον καλώ, ή ακόμα υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι θα αλλάξω μια κακή συνήθεια και όταν έρθει η ώρα της αλλαγής όλο και το αναβάλλω. Σε αυτό το κομμάτι, δεν έχω καν την πρόθεση να πραγματοποιήσω τις βαθιές αλλαγές που είναι απαραίτητες, ώστε να πετύχω τους στόχους μου.

Έχω παρατηρήσει ότι όσο λέω και κάνω πράγματα που δεν τα εννοώ, αυτό μετατρέπεται σε συνήθεια τελικά. Το θέμα είναι, εντάξει με τον εαυτό μου θα τα βρω κάποια στιγμή, αλλά τι γίνεται όταν η αθέτηση του λόγου μου αφορά τους φίλους και την οικογένεια μου? Το πρόβλημα τότε είναι πως χάνω την αξιοπιστία μου και σαν συνέπεια έχει το σπάσιμο των δεσμών της εμπιστοσύνης, που οδηγεί σε διαλυμένες σχέσεις.

Μετά από πολλή σκέψη έκανα το εξής πείραμα; ξεκίνησα να καταγράφω τις μικρές αναλήθειες που έλεγα στο διάστημα μιας εβδομάδας. Αφού τις εντόπισα ξεκίνησα μια «νηστεία ειλικρίνειας», μια μέθοδο που είχα διαβάσει κάποτε, και που την κράτησα για 7 μέρες αρχικά. Κάθε φορά που αθετούσα τον λόγο μου, προσπαθούσα να καταλάβω τον λόγο που το έκανα και να μην το επαναλάβω ξανά. Καλά, το ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο να λέμε την αλήθεια σε κάθε περίπτωση στη ζωή. Ίσως δεν θέλουμε να πληγώσουμε δικούς μας ανθρώπους, ίσως θέλουμε να κρύψουμε άγνωστες πτυχές του εαυτού μας, ίσως κρατάμε άμυνα σε κακοθελητές, υπάρχουν πολλά ίσως. Η ουσία είναι μια; και αφορά την εικόνα που έχουμε προς τους άλλους και κυρίως προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτή την εικόνα δεν θέλουμε να χαλάσουμε (με βάση τα δικά μας κριτήρια), αλλά η αλήθεια απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό που κάποιος σε θεωρεί δεν πρόκειται να του αλλάξεις το μυαλό με τίποτε. Εκτός αν οι πράξεις σου αποδείξουν το αντίθετο.

Με αυτό το σκεπτικό, κατέληξα στο γεγονός ότι η άρνηση είναι προτιμότερη από την ανειλικρίνεια. Καλύτερα να είσαι κάποιος που τηρεί τον λόγο του και ότι υπόσχεται το κάνει, παρά να λες λόγια του αέρα. Από την στιγμή που δεν μπορείς να κάνεις κάτι, ακόμη και να βοηθήσεις κάποιον, είναι προτιμότερο να αρνηθείς ευγενικά. Τώρα τελευταία έχω μάθει να λέω αρκετά «όχι» στις συναναστροφές μου. Αυτό δεν υποδηλώνει πως είμαι αρνητική απέναντι στον άλλον και δεν πρόκειται να τον στηρίξω κάποια άλλη φορά που θα μπορώ. Απλά, βαρέθηκα να τάζω πράγματα που δεν θέλω να κάνω μονο και μόνο για να φανώ καλή. Σε τελική γραμμή αυτός που σε εκτιμά πραγματικά δεν σε κρίνει από τις χάρες που του κάνεις. Αν ισχύει κάτι τέτοιο να μου λείπει το βύσσινο…

 

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s