ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΟΥ ΔΙΔΑΞΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…

στις

black-and-white-chess-chessman-2902-524x350

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει αντιμετωπίσει μεγάλες φουρτούνες κάποια στιγμή στην ζωή του. Αυτό είναι de facto, είτε πρόκειται για ευκατάστατο ή μη, άντρα ή γυναίκα, νέο ή ηλικιωμένο, καταξιωμένο ή απλό άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Παλιότερα, έβλεπα τις αναποδιές ώς αναγκαστικό κακό και τα έβαζα με την μοίρα μου. Μετά από καιρό, άρχισα και φιλοσοφούσα το πράγμα γιατί δεν με έπαιρνε διαφορετικά. Έπρεπε να βρω ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της όλης κατάστασης.

Στην πορεία, βρήκα μικρές και ίσως ασήμαντες απαντήσεις στα ερωτήματα μου. Ο καθένας θα βρει και την δική του προσωπική απάντηση, επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός. Μια καλή απάντηση μπορεί να είναι βολική για εμένα, ενώ για σένα να είναι άκαρπη και λάθος.

Μετά από σκέψη, τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα, πως αν δεν είχαν υπάρξει οι αναποδιές που αντιμετώπισα και τα λάθη που έκανα, δεν θα είχα τη σοφία και τη γνώση που πιθανώς τώρα κατέχω. Κατάλαβε μια και για πάντα πως δεν υπάρχει επιτυχία που να μην έχουν προηγηθεί αποτυχίες. Δεν γίνεται διαφορετικά είναι κανόνας; το λένε μεγάλοι και φημισμένοι άνθρωποι, που έμειναν στην ιστορία και όχι απλά εγώ. Δεν μπορείς να μάθεις να τραγουδάς αν δεν σου ξεφύγουν μερικές νότες ή δεν μπορείς να μάθεις να μαγειρεύεις αν δεν κάψεις κάποια στιγμή το φαγητό. Ένας σημαντικός όρκος που θα έπρεπε να δώσει ο καθένας στον εαυτό του, είναι να μετατρέψει τις πληγές του σε σοφία.

Με βάση αυτό το δεδομένο, απορώ γιατί ως τώρα σπαταλούσα βράδια ολόκληρα σκεπτόμενη τις αρνητικές όψεις των δυσκολιών αντί να βλέπω την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα θεωρεί τις όψεις αυτές, ως τους σημαντικότερους δασκάλους για την πορεία και την εξέλιξη του καθενός. Μέσα από τις δοκιμασίες κατάλαβα το τι μπορώ να κάνω στην ζωή και τι όχι. Και το σημαντικότερο, όλοι έχουμε την δύναμη μέσα μας να κερδίσουμε την μάχη της καθημερινότητας και επιτέλους, να απορρίψουμε το ρητό που λέει ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρο, όσο αφορά τις σχέσεις μας με τους άλλους. Αντίπαλοι δεν υπάρχουν, εμείς τους δημιουργούμε, αντιξοότητες δεν υπάρχουν, εμείς τις δημιουργούμε. Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας….

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s